Uncategorized

Adana Kebab – rețetă turcească prezentată detaliat

Adana Kebab – rețetă turcească prezentată detaliat, cu poze pas cu pas. Frigărui din carne de miel tocată, delicioase, pregătite după o rețetă turcească detaliată, cu ingrediente la gram și modul de preparare explicit. 

Turcia este unul dintre acele locuri de pe pământ spre care merită să călătorești fără alt motiv decât să te bucuri de mâncarea incredibilă. Și nu vreau să spun că nu sunt mii de alte motive, de la istorie la natura spectaculoasă, de la atmosfera plină de farmec a bazarelor până la Mediterana caldă și albastră. Vreau să spun că, dacă toate acestea n-ar exista, mâncarea este atât de gustoasă încât ea în sine e un motiv suficient să vizităm Turcia. Iar cât de mult iubesc eu bucătăria Turciei v-am arătat în repetate rânduri, de la rețeta de Imam Bayildi la minunatele plăcinte, de la Çoban Kavurma la incredibila ciorbă Düğün Çorbası și azi, aceste adana kebab delicioase.

adana kebab facut in casa reteta frigarui cu carne tocata de miel dupa reteta turceasca adana kebab

Originea preparatului

În Turcia, kebab-urile de tot felul sunt foarte răspândite. Această variantă este denumită după orașul Adana din sudul țării, de unde se pare că ar proveni preparatul. Evident, acesta s-a răspândit în toată Turcia și a devenit extrem de popular, dând naștere la tot felul de variante și, evident, de dispute. Dacă în privința condimentelor adăugate există tot felul de abordări, este general acceptat că Adana Kebab se face din carne de oaie sau berbecuț (nu miel de lapte, cum consumăm noi la Paști). În fine, unii recomandă anumite soiuri de oi din care să se facă Adana Kebab, că e musai să se toace carnea din cuțit sau satâr sau pretind că se pot monta doar pe anumite frigărui, cu o formă specială.

adana kebab gatit pe jar in turcia

În prezent, cei mai mulți oameni – inclusiv în Turcia – cumpără carnea deja tocată de la măcelărie, așa că sunt foarte puțini cei într-atât de puriști încât să toace carnea de batal la satâr, pentru preparatul ăsta sau pentru altele. În continuare, însă, găsim variante cu ceapă sau nu, cu usturoi sau nu etc. Acestea depin de zona în care vom degusta preparatul dar și de stilul de gătit al bucătarului.

Varianta clasică de servire a acestor delicioase frigărui din carne de miel tocată prevede ca acestea să să fie oferite pe lipii calde, care să se impregneze în sucurile cărnii fripte, acompaniate de roșii și ardei la grătar și o salată de ceapă și păstrunjel. O variantă mai puțin tradițională, dar la fel de delicioasă, este să se ofere alături de adana kebab orez fiert, un pilaf simplu de bulgur sau couscous. Alegeți ce vi se potrivește, oricum va fi foarte gustos!

Ingrediente Adana Kebab

frigăruile din carne de miel:

 • 500 de grame de carne de oaie sau berbecuț (miel îngrășat, batal)
 • 1 ceapă mică (aproximativ 40-50 de grame)
 • 1 cățel mărișor de usturoi
 • 1 ardei kapia roșu (cam 80-100 de grame)
 • 1 legătură mare de pătrunjel verde
 • 1 linguriță de chimion (opțional, dacă nu vă place gustul, nu-l puneți)
 • 1 linguriță rasă de pul biber (fulgi de ardei iute)
 • 1 linguriță rasă de sare
 • 1 linguriță rasă de piper negru măcinat (sau după gust)
 • 30 de ml. apă rece ca gheața

salata de ceapă cu roșii și pătrunjel:

 • 1 ceapă mare (150 de grame), preferabil albă sau roșie, să nu fie dintr-un soi foarte iute
 • 1 roșie mare (150 de grame), dintr-un soi cărnos
 • 1-2 legături de pătrunjel proaspăt
 • 2 lingurițe de sumac (condiment turcesc cu gust acrișor, citric, dacă nu aveți, puneți 1-2 linguri de zeamă de lămâie)
 • sare după gust

legume la grătar (pentru servire):

 • 1 ardei kapia mare
 • 2 ardei iuți lungi
 • 1 roșie mare, cărnoasă, fără multe semințe

în plus:

 • 2 lipii proaspete
 • ayran (opțional)

Mod de preparare Adana Kebab

Compoziția de carne tocată

1. Ingredientele pentru aceste delicioase frigărui din carne de miel tocată sunt destul de accesibile. Unele condimente nu sunt printre cele pe care le folosim frecvent în bucătăria românească, mă refer la chimion și la sumac. Cu mare ușurință, însă, le putem găsi și pe acestea în băcăniile cu specific oriental sau putem să le excludem/înlocui, așa cum am sugerat și în lista de ingrediente. Dacă aveți o măcelărie de încredere în proximitate, puteți cumpăra carnea tocată. Eu nu am avut șansa asta, așa că am cumpărat o carne de batal pe care am dezosat-o și am tocat-o ulterior.

ingrediente adana kebab

Advertising

2. Așadar, carnea de batal, curățată de pielițe și tendoane și tăiată în bucăți potrivite, am trecut-o prin mașina de tocat carne. Totodată, am trecut prin mașină și ardeiul kapia, curățat de semințe și cotor.

tocarea carnii si ardeiului

3. Am curățat și tocat cât de fin am putut ceapa (cea mică, de 40-50 de grame) și 1 legătură de pătrunjel proaspăt. Le-am mai mărunțit și la final, în adana kebab nu trebuie să dăm peste bucăți mari de ingrediente.

tocarea cepei si a patrunjelului

4. Am adăugat toate condimentele peste compoziția de carne de batal tocată și ardei roșu. Le-am presărat uniform pe toată suprafața, ca să fie mai ușor de omogenizat.

adaugare condimente

5. Am adăugat usturoiul zdrobit, ceapa și pătrunjelul și le-am omogenizat bine.

adaugarea cepei tocate si patrunjelului
6. Am adăugat apa rece (2 linguri de supă) și am frământat bine compoziția pentru adana kebab, până când a devenit lipicioasă, începând să se țină de castron. În acest moment, am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 1 oră.

compozitia de carne pentru adana kebab

Salata de ceapă și roșii cu sumac

Unul dintre elementele care fac o porție de adana kebab o experiență atât de specială este salata de ceapă. Unii o servesc simplă, fără roșii, alții adaugă și roșii, așa că e alegerea voastră dacă voi puneți sau nu. Importante sunt ceapa, dintr-un soi dulceag, și pătrunjelul proaspăt, care nu doar că dă textură și culoare salatei, dar are și calitatea de a neutraliza mirosul persistent de ceapă. Important este și condimentul sumac, despre care puteți afla totul într-un articol de Marius Tudosiei. Și pe care, dacă nu-l aveți, de data asta aveți voie să-l înlocuiți cu zeamă de lămâie.

7. Așadar, curățăm ceapa și o tocăm peștișori.

ceapa tocata pestisori

Advertising

8. Roșia o spălăm, o zvântăm și eliminăm pe cât posibil partea zemoasă și semințele, apoi o tăiem în cuburi.

rosii cuburi

9. Tocăm pătrunjelul, îl amestecăm într-un castron cu ceapa și roșiile și, dacă vrem, putem adăuga și 1-2 linguri de ulei de măsline. Adăugăm sumacul, care o frumoasă culoare roșie vișinie. Dăm salata la frigider, până când îi vine vremea să o oferim lângă adana kebab. Sarea o adăugăm doar înainte de servire, ca să nu înmoaie legumele în exces.

salata cu ceapa rosii patrunjel si sumac

Adana Kebab – modelare și gătirea pe grătar

În mod tradițional, aceste adana kebab se gătesc deasupra de un pat de jar. În condiții casnice, zic eu că este cât se poate de în regulă să folosim un grătar. Eu am folosit grătarul electric  SMOKELESSPRO HSEG-1800SS de la Heinner, cu două plăci detașabile și reversibile. Calitatea care diferențiază acest grill de altele este aceea că are un sistem de filtrare a fumului foarte eficient, efectiv nu s-a simțit pic de fum în timpul gătirii! Cele două suprafețe sunt reversibile (grill și plită) și au termostat separat. Eu le-am pornit pe ambele, setându-le la maximum, să fie bine încinse.

gratar electric heinner

Modelarea

10. Cât timp grătarul se încinge, modelăm ale noastre frigărui din carne de miel tocată. Compoziția e acum bine răcită, deci își va păstra bine forma. În mod tradițional, adana kebab se montează pe un fel de ”săbii”. Acestea, având o latură lată (ca un cuțit) mențin mai bine compoziția de carne. Se poate monta și pe frigărui obișnuite, metalice sau de lemn. Pe cele de lemn recomand să le țineți în apă rece cam o oră și să folosiți câte două bucăți pentru fiecare adana kebab, cu o distanță de cam 1 cm între ele.

Cu mâinile ude, împărțim carnea în 4 și o împărțim pe frigărui. Sfat: pentru ca modelarea să fie mai ușoară, formați chifteluțe de mărimea unei nuci. Înșirați chifteluțele pe frigărui apoi, cu mâinile umede, masați-le așa încât să adere unele de celelalte. Frigăruile formate le așezăm pe un tocător acoperit cu o folie bine unsă cu ulei.

frigarui din carne de miel tocata

Gătirea pe grătar

11. Pe grill-ul încins la maximum, așezăm cu grijă ale noastre adana kebab. Eu le-am manipulat cu o paletă lungă, cu care le-am susținut. Dacă mărimea grill-ului ne permite, în același timp putem trage pe grătar legumele pentru servire. O roșie cărnoasă tăiată în sferturi, ardeii iuți și ardeiul kapia curățat de semințe și cotor.

gatire pe gratarul electric heinner

Advertising

12. Gătim aceste  frigărui din carne de miel tocată aproximativ 10-12 minute, pe toate părțile, până când se rumenesc. Când legumele se înmoaie și se rumenesc după gustul nostru, le scoatem, le presărăm cu sare și le păstrăm calde.

frigarui din carne de miel tocata reteta turceasca facute acasa

13. În ultimele două minute de gătire, putem acoperi adana kebab-urile cu câte jumătate de lipie, tăiată pe lat. Astfel, pâinea se va încălzi iar kebab-urile se vor pătrunde frumos. Eu am folosit pentru servire o pâine făcută după rețeta mea de lipii bosniece, doar că nu am mai modelat pâinici rotunde, ci am copt aluatul în tavă, ca pe o focaccia.

adana kebab faza finala a gatirii sub lipie

Servirea

14. Punem lipia pe o suprafață plană, cu partea tăiată (miezul) în sus și așezăm deasupra ei adana kebab-urile gata fripte. Le lăsăm vreo 2-3 minute, timp suficient să asezonăm salata de ceapă și legumele la grătar și să le porționăm pe farfurii. În pâine se vor scurge sucurile delicioase ale cărnii fripte și se va impregna cu arome.

frigarui din carne de miel scoase de pe gratar pe lipia cu care se vor servi

15. La masă, putem oferi și câte un pahar de ayran rece, care va completa într-un mod foarte plăcut aromele îndrăznețe și picante ale prepratului turcesc adana kebab. Despre ayran v-am mai povestit la rețeta de pide turcești, când v-am spus și cum se face. Durează cam 1 minut, deci merită făcut și acesta, pentru o experiență completă și autentică.

adana kebab frigarui din carne tocata de miel reteta turceasca prezentata detaliat

Iar dacă nu agreați ideea de a combina carnea cu lactatele, vă sugerez să vă răcoriți cu un suc proaspăt din fructe de vară, făcut cu storcătorul Heinner TURBOMAX 1000RD.

Preparare Adana Kebab - rețetă turcească prezentată detaliat 18

Să vă fie de folos și, dacă vă interesează, toate rețetele mele turcești le puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.

mancare de vinete cu sos de rosii si usturoi reteta mancare de vinete turceasca soslu patlıcan reteta laura laurentiu