Uncategorized

Prăjitura Doboș – rețeta video

Prăjitura Doboș, rețeta ideală pentru platouri cu prăjituri asortate, rețeta video. Cum se fac foile pentru prăjitura Doboș? Ce e specific pentru rețeta originală de Doboș? Ce cremă se folosește la Doboș și cum se face glazura de zahăr ars?

Din copilărie, nu-mi amintesc vreo sărbătoare, în familia mea, să nu fi avut pe masă un Doboș. Mama îl făcea fie în varianta sa clasică, rotundă, fie sub formă de prăjitură, nu la fel de înalt, dar poate chiar mai apreciat. Fiind ușor de porționat și în porții mai mici, prăjitura Doboș se asorta perfect pe platourile cu prăjituri diverse de sărbători. Pentru că, după tipicul bănățean, musai să fi avut cel puțin trei feluri de prăjituri asortate, la marile ocazii, bașca și vreo două torturi, și cu ciocolată și cu vanilie, să fie pe toate gusturile ”goștilor” (oaspeților).

Ei bine, pentru că acest desert austroungar este totuși, unul mai migălos și destul de pretențios, m-am gândit că nu strică să-l ilustrez cu un tutorial video. Și am ales să prezint prăjitura Doboș. Aceasta conține exact aceleași foi fine din pandișpan cu unt, aceeași cremă aparel cu ciocolată și, bineînțeles, glazura de zahăr ars. Toate elementele fără de care, de fapt, o prăjitură nu se poate numi Doboș. Rețeta de prăjitura Doboș, spre deosebire de alte rețete care circulă liber și cunosc tot felul de variante, este reglementată de legislația maghiară, care protejează integritatea produselor specific naționale, marcate Hungarikum.

CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS GĂSIȚI REȚETA ORIGINALĂ DE TORT ROTUND DOBOȘ – CU ȘASE STRATURI DE PANDIȘPAN FIN

dobos-torta-reteta-tort-dobos-reteta-dobos-retetecalamamaro

Așa cum veți putea afla și din rețeta video, eu am făcut această prăjitură Doboș uriașă, pentru că urmează să trimit din ea și fetei mele, și surorii și unei mătuși. Până la urmă, ce poate fi mai frumos decât să aduci bucurii dulci celor dragi? În fine, dacă nu aveți nevoie de o cantitate atât de mare de prăjitură, este ușor să  reduceți cantitățile ingredientelor în funcție de necesități. Pentru asta, vă sfătuiesc să citiți și sfaturile de la final.

Advertising

Ingrediente Prăjitura Doboș

crema clasică de Doboș:

 • 9 ouă mici (360 de grame de ouă întregi, cântărite fără coajă)
 • 500 de grame de unt gras, cu 82% grăsime
 • 400 de grame de ciocolată cu 54% cacao
 • 50 de grame de cacao
 • 300 de grame de zahăr
 • 30 ml coniac bun – opțional
 • 1 praf generos de sare
 • 20 de grame de zahăr vanilat (2 plicuri)

foile clasice de Doboș:

 • 15 ouă de dimensiune medie (50 de grame/bucată, cântărite cu tot cu coajă)
 • 250 de grame de zahăr
 • 100 de grame de unt gras, cu 82% grăsime
 • 250 de grame de făină
 • 2 * câte 1 praf de sare
 • 2 plicuri de zahăr vanilat

glazura clasică pentru Doboș:

 • 300 de grame de zahăr
 • 1 lingură de oțet
 • 30 de grame de unt

Mod de preparare Prăjitura Doboș – rețeta video

Precizări și sfaturi

1. Așa cum am precizat, din cantitățile de mai sus, prăjitura Doboș iese de 30*40 cm, cât tava cuptorului. Dacă doriți o prăjitură pe jumătatea celei făcute de mine, procedați cum am descris în continuare.

Advertising

Pregătiți două foi din 6 ouă de câte 50 grame/bucată, 100 de grame de zahăr, 1 praf de sare, ½ plic de zahăr vanilat, 40 de grame de unt topit și 100 de grame de făină. Coaceți foile cum am descris în clipul de mai sus.

Pregătiți o singură foaie din 3 ouă, 50 de grame de zahăr, 1 praf de sare, ½ plic de zahăr vanilat, 20 de grame de unt topit și 50 de grame de făină. După răcire, suprapuneți foile, măsurați și tăiați exact în jumătate.

Veți avea nevoie de cinci straturi, așa că o jumătate de foaie va rămâne. O puteți degusta la cafea, e moale și gustoasă. Pentru cremă și glazură folosiți exact jumătate din ingredientele consemnate în lista de mai sus.

2. Prăjitura Doboș va fi servită la temperatura camerei, la fel ca oricare altă prăjitură cu cremă de unt. Recomand ca glazura să fie pusă pe prăjitură, pe cât posibil, înainte de servire. Dacă e umezeală sau dacă prăjitura Doboș este repetat expusă la diferențe mari de temperatură, glazura de zahăr ars va avea de suferit.

Advertising

3. În rețeta de Tort Doboș clasică, publicată mai demult, găsiți instrucțiuni clare și lista de ingrediente pentru un tort Doboș dreptunghiular, cu nouă straturi de foi – click aici.

Să vă fie de folos și toate rețetele mele de prăjituri și torturi le găsiți cu un click pe poza de mai jos.

prajitura cu crema de cafea ness si foi de bezea cu nuca