Uncategorized

Prăjitură cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă

Prăjitură cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă – rețetă pas cu pas, cu imagini ilustrative. Încearcă o prăjitură delicioasă cu cremă de cafea ness și blat crocant și fin din bezea cu nucă, rețeta o găsești mai jos cu ingredientele la gram și modul de preparare detaliat!

Această prăjitură cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă, poate nu chiar în această formă, e una dintre piesele de rezistență bine ascunse într-unul dintre faimoasele caiete de prăjituri ale doamnei profesoare Florica Laurențiu. Mama, chiar ea :), o adevărată autoritate în tot ce ține de arta dulce a prăjiturilor, cu secrete vechi de decenii păstrate între coperțile îngălbenite ale unui teanc de caiete de o înălțime care te lasă cu gura căscată. Dacă împărtășește sau nu aceste secrete dulci, depinde de toanele dumisale. Așa că, atunci când am primit provocarea de a dezvălui o rețetă de familie, vă spun drept că nu am îndrăznit s-o sun pe mama, ci am preferat să reproduc prăjitura din memorie, pornind de la amintirile de neșters despre blaturile fine și crocante și crema cu gust minunat de cafea.

prajitura cu crema de ness si blat de bezea cu nuca

Provocarea

Dacă vă întrebați cine mi-a lansat provocarea, să știți că veți fi la fel de surprinși cum am fost și eu. O știți pe Coana Chiva de la Covalact de Țară? Da, chiar ea, care ne ispitește cu iaurt ”prea bun, prea ca la țară”! Ei bine, m-am pomenit cu o scrisoare de la celebra Coană Chiva. Am fost atât de surprinsă, că am citit-o de vreo zece ori, până să mă dumiresc despre ce-i vorba. Coana Chiva mă provoacă să împărtășesc cu cititorii mei o rețetă de familie, făcută cu lactate Covalact de Țară.

prajitura cu bezea cu nuca si crema de unt covalact cu ness

Dacă mă achit onorabil de provocare, Coana nu mă premiază în vreun fel, nuuu. Zice că va urma o altă surpriză, imediat după Paști! Deduc că tocmai am intrat într-un joc complex, cu mai multe nivele. Nu-i bai, atâta timp cât e vorba de a împărtăși rețete faine cu cititorii. Iar rețeta de prăjitură cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă pe care o găsiți în cele ce urmează e minunată!

Ingrediente prăjitură cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă

blat:

 • 175 grame de albuș crud (adică 6 albușuri provenind de la ouă medii)
 • 1 praf de sare
 • 250 de grame de zahăr
 • 160 de grame de nucă măcinată
 • 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

crema:

 • 4 ouă medii întregi
 • 1 praf de sare
 • 150 de grame de zahăr
 • 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
 • 2 linguri cu vârf de cafea ness
 • 400 de grame de unt Covalact de Țară cu 80% grăsime, moale

decor:

 • eu am folosit crispearls callebaut, se poate folosi ciocolată neagră rasă sau alte decoruri de ciocolată, nucă prăjită tocată din cuțit etc

Pe scurt, despre ingrediente

De început, vom începe cu crema de ness. Aceasta are la bază o cremă aparel pregătită pe abur, deci va avea nevoie de timp să se răcească. Înainte de asta, aruncați un ochi la poza cu ingredientele, de mai jos. Nu-i așa că le aveți pe toate prin frigider sau cămară? Sunt ingrediente foarte accesibile, nu e nevoie de nimic foarte scump sau exotic pentru această prăjitură cu cremă de ness și foi de bezea cu nucă, senzațional de gustoasă.

ingrediente

Deci ouă, zahăr, nucă, unt și cafea solubilă, pe lângă astea veți mai avea nevoie doar de extract de vanilie sau zahăr vanilat și sare. Și, pentru că în perioada Sărbătorilor știu sigur că toată lumea face cozonaci la care se folosesc de regulă gălbenușuri, așa că multe albușuri vor rămâne pe stoc, această prăjitură este un bun prilej de a le folosi.

Advertising

Preparare cremă de ness cu unt

1. Punem pe foc o cratiță cu apă, cam de un lat de mână. Alegem un castron termorezistent care să se potrivească pe gura cratiței, așa încât fundul castronului să nu atingă apa care fierbe (mai aruncăm din apă, dacă e prea multă). În timp ce apa se înfierbântă, punem în castron cele 4 ouă întregi, vanilia, sarea și zahărul (150 de grame) și le batem cu un tel în formă de pară doar cât să se lichefieze și să înceapă să formeze o spumă ușoară la suprafață.

ingrediente pregatite pentru crema aparel pe abur

2. Când apa din cratiță fierbe, transferăm castronul cu ouăle întregi deasupra acestuia și adăugăm cafeaua ness. Reducem focul la mic și începem să amestecăm, insistând pe fundul castronului. Compoziția din castron trebuie să se încălzească lent, de la aburi, nu de la contactul direct cu apa care fierbe, altfel riscăm să obținem doar o omletă.

preparare crema aparel cu cafea

3. Continuăm să amestecăm continuu, insistând mai ales pe fund și lateralele castronului. Nu urmărim să se îngroașe crema de ness cine știe cât de tare în această fază, doar să se înfierbânte bine. Consistența cremei fierte, atunci când e gata, trebuie să fie cam ca a mierii. Dacă ajunge să se îngroașe tare în castron, nu-i de bine, înseamnă că am obținut o papară cu aromă de cafea!

crema aparel cu nes pregatita pe abur

4. Trasferăm crema de ness într-un castron curat și răzuim bine castronul în care am pregătit-o, cu o spatulă flexibilă. O lăsăm să se răcească bine înainte de a continua. Ca să grăbim răcirea cremei, o putem pune într-un castron dublu cu apă rece, pe care să o schimbăm de câteva ori. Atenție, apa nu are ce căuta în cremă!

crema aparel cu cafea ness

Mod de preparare blat de bezea cu nucă

5. Cât timp baza pentru cremă se răcește bine, avem tot timpul din lume să ne ocupăm de blatul cu bezea cu nucă. Pornim cuptorul și-l fixăm la 150°C. Într-un castron încăpător, punem albușurile și sarea. Le batem cu mixerul până ce se formează o spumă albă, ca zăpada. Adăugăm treptat zahărul și vanilia. Continăm să batem până când zahărul se dizolvă complet și obținem o bezea lucioasă și fermă.

bezea batuta bine

6. Adăugăm peste bezea toată nuca măcinată și o încorporăm delicat cu spatula, așa cum am arătat la rețeta de pandișpan cu nucă.

pregatire compozitie de bezea cu nuca

Advertising

7. Turnăm compoziția în tava cuptorului căptușită cu hârtie de copt (dimensiuni tavă 42*33 cm). Nivelăm bine compoziția de bezea cu nucă și o dăm la cuptor, la o înălțime medie.

blatul in tava

8. Lăsăm blatul la copt 45-50 de minute, până când marginile se desprind bine de hârtia de copt. Scoatem blatul din cuptor și-l lăsăm să se răcească bine.

blat de bezea cu nuca copt

Preparea cremei cu ness și unt

9. Până când blatul se răcește, pregătim crema cu care vom umple prăjitura. Această cremă aparel, fie că este cu ciocolată, ca pentru Doboș, fie că este cu cafea ness, ca pentru această prăjitură, nu este una dintre acele creme de unt despre care se obișnuiește să se spună că ar fi ”grețoase”. Este o cremă excepțional de fină și de gustoasă, în care proporția dintre unt și restul ingredientelor pe care le conține este de aproximativ 1:1. Va rezulta o cremă pufoasă, foarte plăcut aromată, nu prea dulce și cu o ținută excelentă.

Pentru cremă, untul trebuie să fie moale, scos din frigider cu câteva ore bune înainte.

unt moale covalact 80%

10. Untul moale se pune în castronul mixerului și se bate la viteză mare până când devine spumos și crește în volum.

unt spuma

11. Compoziția cu cafea fiartă pe aburi, complet răcită, se adaugă în untul spumă în 4 tranșe. Batem energic cu mixerul după fiecare nouă tranșă adăugată. Oprim de câteva ori mixerul, răzuim castronul cu o spatulă de crema care aderă de acesta și continuăm să batem.

preparare crema de unt cu cafea nes

Advertising

12. În final, obținem o cremă  de ness cu volum, foarte gustoasă și, cum spuneam, nu prea dulce. Asta e chiar cum trebuie, pentru că blatul de bezea cu nucă este destul de dulce, gustul final al prăjiturii va fi echilibrat.

crema de unt cu ness

Asamblarea prăjiturii

13. Blatul de bezea cu nucă, bine răcit, se desprinde complet de hârtia de copt și, cu un cuțit serat, se taie în două bucăți perfect egale. Deasupra uneia dintre jumătăți, întindem în strat uniform ceva mai mult de jumătate din crema de ness.

asamblarea prajiturii

14. Adăugăm a doua jumătate de blat de bezea cu nucă, distribuim deasupra acestuia restul de cremă de ness și o nivelăm cât mai uniform posibil.

prajitura asamblata acoperita cu crema

15. Deasupra cremei presărăm decorul dorit, ciocolată rasă, nucă prăjită tocată din cuțit, decoruri diverse. Eu am decorat cu crispearls pentru că sunt foarte crocante și au un gust excelent de ciocolată bună, care va completa plăcut aroma prăjiturii. Prăjitura asamblată se dă la frigider pentru măcar trei ore, ideal peste noapte, înainte de porționare și servire.

prajitura cu blat de bezea cu nuca si crema de ness decorata

Servire

Pentru porționare, recomand să folosiți un cuțit foarte bine ascuțit. Acesta trebuie înmuiat în apă fierbinte după fiecare tăietură și șters cu un șervet curat. Măsurați prăjitura, a mea a avut 32*21 cm, și marcați cu cuțitul liniile după care tăiați. Porțiile egale asigură un aspect plăcut prăjiturii. Nu e o prăjitură înaltă, are 3,5 cm înălțime, de aceea recomand să fie porționată în bucăți mici (28 de bucăți am scos eu). Păstrată la frigider, prăjitura cu cremă de ness și blat de bezea cu nucă nu se va lipi, așa că poate fi ușor servită cu mâna și se potrivește perfect în platourile cu prăjituri asortate.

prajitura cu crema de cafea ness si foi de bezea cu nuca

Să vă fie de folos!