Uncategorized

Sandwich vegan la grill – cu pleurotus, ceapă caramelizată și ardei copt

Sandwich vegan la grill – cu ciuperci pleurotus, , ceapă caramelizată și ardei copt – rețetă simplă, foarte gustoasă și echilibrată pentru un sandwich de post delicios. Panini de post la grătarul electric, rețetă pas cu pas. 

Vă povestesc o întâmplarea amuzantă: nu sunt cine știe ce religioasă. A existat, însă, un moment când m-am gândit să țin unul dintre posturile mari. Spre rușinea mea, motivul n-avea nimic de-a face cu purificarea spirituală. Mult mai egoist, mă gândisem că voi slăbi câteva kilograme. În acest timp, însă, trebuia să gătesc pentru familie, care pe atunci era mai numeroasă, pentru că bunicii mei încă erau cu noi. Niciunul dintre membrii familiei nu avea vreo apăsare cu postul. Lor, așadar, trebuia să le gătesc de dulce iar mie nu-mi rămânea timp să-mi creez cine știe ce meniuri vegane și nici prea pricepută nu eram, pe atunci.

Salvarea mea a fost într-un ”sandwich” cald.

Acesta nu conținea decât pâine, muștar și ceapă peștișori li l-am gătit într-un aparat de sandwich-uri. Doamne, bun a mai fost! După ce l-am gustat, a fost ca o revelație, aproape nu-mi venea să cred cât de delicios poate fi un sandwich vegan! Nu tu grăsimi, că n-am uns pâinea cu nimic altceva decât cu muștar. Nu tu zahăr, ceapa gătită miraculos în aparatul de sandwich-uri, moale și suculentă! Fără îndoială, un sandwich vegan foarte gustos, chiar dacă nu semăna deloc cu cel din poza de mai jos. Nici nu era tocmai echilibrat nutrițional. Trebuie să recunosc, însă, că, pe-atunci, chestia asta mă preocupa chiar mai puțin decât cele sfinte.

PUBLICITATE

În fine, mi-am devorat noua descoperire culinară cu mare poftă, de trei ori pe zi. Și la gustări, câteodată. M-am trezit după o lună (în care am mâncat doar pâine cu muștar) și patru kilograme în plus. Ups! Sigur nu asta fusese intenția mea! Imediat am întors-o pe un regim cu puțini carbohidrați, deși nu se terminase postul. Oricum, v-am spus deja că purificarea spirituală prin post nu era inclusă în planurile mele inițiale. Când gătitul a devenit o preocupare serioasă pentru mine, mi-a venit de mai multe ori în minte să creez un sandwich vegan bun, echilibrat. Baza de gust deja o aveam, doar mi se demonstrase ce bună-i pâinea cu muștar și ceapă, făcută la aparatul de sandwich!

Sandwich vegan la grill-ul electric HEINNER HEG-K2000SS

Așa cum v-am spus, rețeta de panini de post sau sandwich vegan la grill pe care v-o ofer mai jos se trage dintr-o mai veche descoperire culinară. Pâinea cu muștar și ceapă funcționează minunat împreună. Mai ales când le combini într-un sandwich cald! În această combinație am adăugat, însă, ingrediente de calitate, cu conținut de proteine și grăsimi vegetale. Aproape că nu mi-a venit să cred că sandwich-ul meu cu ceapă și muștar poate deveni mai bun. De fapt, mult mai bun și mai sănătos! Lucru la care a contribuit din plin și grătarul electric Heinner HEG-K2000SS, în care am presat sandwich-ul gata asamblat.

grill electric heinner HEG K2000SS

Acest grill electric are două plăci fixe cu înveliș antiaderent, cu dimensiunile de 30 x 24.9 cm. Are temperatura reglabilă, o putere de 2000W iar mânerul rămâne rece pe durata funcționării. Aparatul se deschidere 180˚ iar indicatoarele luminoase “ON” și “Gata de folosire” sunt foarte utile. Aparatul este dotat și cu o tăviță detașabilă pentru colectarea grăsimilor, de care nu m-am folosit, de această dată. Dar hai să mă-ntorc la rețeta mea de sandwich vegan!

Ingrediente sandwich vegan cu pleurotus, ceapă caramelizată și ardei copt

  • 3 buc. ciabatta sau panini a câte 160 gr/bucată
  • 300 de grame ciuperci pleurotus
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri + 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 ceapă mărișoară, tăiată peștișori fini
  • 2 linguri de cremă balsamică
  • 1 ardei roșu, mare (230 gr), copt, decojit și curățat de semințe
  • 60 de grame de muștar dijon
  • 6 linguri de pastă de fasole cu avocado – rețeta aici
  • sare și piper după gust

Mod de preparare sandwich vegan cu pleurotus, ceapă caramelizată și ardei copt – la grill

Sotare pleurotus

1. Am condimentat ardeiul copt cu sare, piper, 1 linguriță de ulei de măsline și restul de usturoi zdrobit. L-am lăsat deoparte.

2. Am curățat cu atenție ciupercile pleurotus și le-am despărțit de pe cotor. Într-o tigaie mare, am încins, pe foc mediu-iute, 1 lingură de ulei. Am adăugat ciupercile și le-am sotat rapid, întorcându-le pe ambele părți.

pleurotus tras la tigaie

3. Când ciupercile s-au rumenit ușor pe ambele părți, am oprit focul și le-am condimentat cu sare, piper și 1 cățel de usturoi zdrobit. Le-am transferat imediat într-un castron și le-am lăsat deoparte.

pleurotus sotat condimentat

Ceapa caramelizată cu oțet balsamic

4. Într-o tigaie încinsă, am adăugat 1 lingură de ulei de măsline și imediat ceapa tăiată peștișori fini. Am redus focul la minim, am presărat un praf de sare și am amestecat constant, timp de 7 minute, până când ceapa s-a înmuiat și s-a caramelizat ușor.

ceapa caramelizata

5. Am adăugat imediat crema de oțet balsamic, am amestecat puțin și am tras tigaia de pe foc. Am condimentat ceapa cu sare și piper după gust și am lăsat-o deoparte.

ceapa caramelizata cu otet balsamic

Asamblarea sandwich-ului

6. Odată ce am avut totul pregătit, am pornit grătarul electric, pentru că asamblarea durează foarte puțin. Oricum, e valabilă și reciproca, am fost chiar surprinsă și cât de repede se încinge grătarul electric.

7. Am tăiat pe lățime pâinicile iar baza am uns-o cu un strat generos din pasta de fasole cu avocado, a cărei rețetă o găsiți aici.

asamblare sandwich vegan

8. Am continuat cu un strat de ciuperci pleurotus sotate și condimentate așa cum am explicat la primul pas.

strat de ciuperci pleurotus

9. Peste ciuperci, am distribuit un strat din ardei copt, condimentat așa cum am explicat la pasul 1.

sandwich vegan adaugare ardei copti

10. Imediat, am distribuit ceapa caramelizată cu crema balsamică și, în sfârșit, am adăugat și muștarul, pe care l-am distribuit pe capacul pâinicii.

ceapa caramelizata si mustarul

Gătirea la grătarul electric

11. Practic, e cumva exagerat să spun că am gătit sandwich-ul. În definitiv, toate ingredientele sunt deja gătite sau nu necesită gătirea. Sigur e că pâinea s-a prăjit frumos în grătarul electric, devenind crocantă în exterior și rămânând moale în interior. Ingredientele umplurii s-au înfierbântat, aromele lor s-au împrietenit și au devenit și mai savuroase. Am așezat, deci, sandwich-ul pe grătarul electric încins, apoi am pliat partea superioară deasupra.

sandwich vegan in gratarul electric

12. În exact cinci minute, cele două sandwich-uri au ajuns așa cum se vede în poza de mai jos.

sandwich vegan gata

13. Evident, abia am așteptat să le savurăm, calde fiind! Dar uitați-vă ce secțiune apetisantă poate avea un sandwich vegan la grill! Nu-i așa că vă stârnește pofta?

sectiunea sandwich vegan la grill

Evident, alături de acest sandwich sau panini de post puteți servi o salată de crudități, guacamole, un hummus sau chiar o cantitate suplimentară din pasta de fasole cu avocado, pe care am folosit-o și pentru asamblarea sandwich-ului și care e atât de gustoasă.

MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

salata de broccoli cu avocado salata de broccoli cu maioneza de post reteta

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu