Uncategorized

Prăjitura Marlenka cu foi cu miere și cacao și cremă de lapte condensat – rețetă video

Prăjitura Marlenka cu foi cu miere și cacao și cremă de lapte condensat – rețetă video pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și multe sfaturi utile. Foi de prăjitură cu miere cu sau fără cacao, umplute cu cremă de lapte condensat cu miere.

Prăjitura Marlenka, care a cunoscut în ultimii ani celebritatea europeană (și poate chiar a depășit granițele continentului), are la bază o rețetă mult mai veche, originară din Armenia. În Cehia și Slovacia, prăjitura Marlenka este atât de îndrăgită încât se produce în fabrică iar oamenii par să nu se mai sature de ea.

prajitura marlenka cu foi cu miere si cacao si crema de lapte condensat reteta video

PUBLICITATE

De altfel, nu prea cunosc oameni care să nu îndrăgească prăjiturile cu foi cu miere. Prima mea dragoste culinară, din câte îmi amintesc, a fost prăjitura Albinița, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

prajitura albinita prajitura cu miere de albine reteta Albinita reteta video prajitura Claudia reteta prajitura Mimoza reteta prajitura Dulcineea cu miere de albine reteta video Laura Laurentiu

O altă minunată prăjitură cu foi cu miere, pe care am creat-o pornind de la o rețetă de foi din caietul de prăjituri al mamei, este minunat de frageda și aromata Frumoasa Adormită – rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

prajitura frumoasa adormita reteta originala prajitura frumoasa adormita reteta video prajitura frumoasa adormita laura laurentiu

Revin la rețeta de azi! Pe internet, vom găsi multe rețete de prăjitură Marlenka. Eu am pornit de la rețeta prietenei mele Cerasela Zaharie, care a publicat-o pe blogul ei. Ea are niște legături personale cu Cehia, unde a petrecut destul de mult timp, în ultimii ani. Din acest motiv, am concluzionat că rețeta Ceraselei trebuie să fie apropiată de cea autentică.

Am mai modificat rețeta întrucâtva, mai ales, am redus din cantitatea de zahăr și am adăugat sare, pe unde am simțit că ar lipsi. Sincer, parcă tot dulce e Marlenka asta! În același timp, recunosc și că-i delicioasă și devine tot mai bună, pe măsură ce trece timpul. Doar că nu apucă să treacă prea mult timp până ce bunătatea dispare!

Lucruri pe care ar trebui să le știți despre prăjitura Marlenka înainte să vă apucați de prepararea ei

 • În primul rând, să știți că, exact la fel cum am făcut prăjitura cu foile cu cacao, se face și cea fără cacao. Pur și simplu, înlocuiți cacaoa de pe lista ingredientelor cu aceeași cantitate de făină și urmați același mod de lucru.
 • Înainte de servire, prăjitura Marlenka are nevoie de minimum 8 ore în care să se frăgezească bine. După asamblarea cu cremă prăjitura se frăgezește în timp, într-un loc rece. Poate sta la frigider, bine acoperită, ca să nu preia mirosuri străine, poate sta și într-o cămară rece.
 • Prăjitura Marlenka poate fi pregătită în avans, față de data estimată a servirii. Crema ei este fiartă, nu se alterează ușor, de aceea se și pretează să fie preparată industrial, așa cum deja am menționat. Totul e să reușiți să o ascundeți bine, nu cumva să dispară!
 • Pentru rețeta de prăjitură Marlenka se coc 5 foi. Avem nevoie de 5 coli de hârtie de copt, marcate pe dos cu un dreptunghi de 38×26 de centimetri. Compoziția foilor se montează direct pe aceste coli.
 • Pentru a obține foi de dimensiuni egale, e nevoie de cântar. Compoziția pentru foi se cântărește direct pe coala de hârtie de copt marcată cu dimensiunile finale ale foii.

În rest, urmăriți cu atenție modul de preparare și vă va ieși o minune de prăjitură! Pentru ca lucrurile să fie cât mai simple, veți găsi, mai jos, modul de lucru ilustrat cu o rețetă video detaliată cât și în format text, pe pași.

Ingrediente prăjitura Marlenka  cu foi cu miere și cacao și cremă de lapte condensat – rețetă video

crema:

 • 3 conserve de lapte condensat îndulcit, de câte 396 de grame fiecare
 • 6 ouă mari de minimum 50 de grame (cântărite cu tot cu coajă), dacă sunt mai mici puneți unul în plus
 • 300 de grame de miere de albine
 • 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
 • 6 grame de sare (1 linguriță)
 • 500 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei

foile:

 • 400 de grame de făină
 • 100 de grame de cacao neagră, cernută
 • 300 de grame de unt cu 82% grăsime
 • 4 ouă de minimum 50 de grame/bucată, dacă sunt mai mici de atât, adăugați unul în plus
 • 150 de grame de zahăr
 • 200 de grame de miere
 • 1 plic de zahăr vanilat bourbon
 • 1 linguriță cu vârf (10 grame) de bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță (6 grame) de sare

Mod de preparare Prăjitura Marlenka – rețeta video

Prăjitura Marlenka – mod de preparare în format text, pas cu pas

Crema

1. Prepararea prăjiturii începe cu crema. Pentru asta, am pus pe foc o cratiță cu apă, cam de un lat de mână. Am ales un castron termorezistent care să se potrivească deasupra cratiței în așa fel încât fundul castronului să nu atingă apa care fierbe.

2. În acest castron, am pus toate ingredientele pentru cremă, în afară de unt. Ouăle le-am pus întregi, m-am asigurat că ajunge în castron cât mai mult din laptele condensat din cele 3 conserve. Am adăugat mierea, sarea și vanilia și am omogenizat totul cu telul în formă de pară.

Atenție, asigurați-vă că pe ambalaj este specificat conținutul de zahăr al laptelui condensat folosit, e foarte important! 

3. Am transferat castronul deasupra cratiței cu apă atunci când deja începuse să fiarbă. Am gătit crema, amestecând constant, până ce amestecul a atins temperatura de 82°C. Un termometru de bombonerie e foarte util, dar vă puteți descurca și în lipsa acestuia. Crema fiartă, când e gata, trebuie să fie fierbinte și să înceapă să semene, ca aspect, cu o budincă. Nu va fi foarte groasă, dar se mai îngroașă după ce se răcește. Am luat-o imediat deoparte de pe cratița cu apă fiartă, pentru că nu e de dorit să se gătească ouăle până se fac omletă.

4. Separat, mi-am pregătit un castron mare, în care am pus cuburi de gheață și am adăugat apă rece. În acesta am pus un alt castron, curat. Am tansferat toată crema fiartă în acest castron, să se răcească mai repede. Din când în când, am amestecat, să evit formarea unei pojghițe, la suprafață.

Finalizarea cremei

5. Când crema fiartă s-a răcit până la temperatura camerei, am putut finaliza crema pentru această prăjitură Marlenka. Am pus în castronul mixerului untul moale, în cubulețe. Am bătut untul cu mixerul până s-a deschis la culoare și a devenit spumos. Am adăugat trei linguri bune din crema fiartă cu ouă și lapte condensat  și am continuat să bat cu mixerul, până când crema fiartă s-a încorporat în unt. Am adăugat treptat și restul de cremă, în tranșe mici, până ce toată crema fiartă s-a omogenizat bine cu untul spumat. Am obținut o cremă spumoasă, cu care va fi foarte plăcut de lucrat.

Compoziția pentru foile cu miere și cacao (sau fără)

Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.

6.  Într-o crăticioară, am pus untul, mierea și zahărul. Am pus crăticioara pe foc și am amestecat din când în când, până ce zahărul s-a topit complet. Am luat compoziția de pe foc și am lăsat-o să se răcească bine.

7. Într-un castron, am amestecat făina, cacaoa, zahărul vanilat bourbon, sarea și bicarbonatul de sodiu.

8. Am adăugat, în compoziția cu miere și unt răcită, ouăle întregi. Am amestecat până ce totul s-a omogenizat.

9. Am turnat compoziția lichidă peste ingredientele solide și am mixat până ce s-au omogenizat.

Montarea compoziției pentru foi, pe colile de hârtie de copt

10. Am marcat pe dosul colilor de hârtie de copt câte un dreptunghi, de dimensiunea foilor, de 38×26 de centimetri. Am așternut o foaie în tava cuptorului, cu marcajul în jos, apoi am pus tava pe cântar. Am luat tara cântarului și am cântărit, 275-280 de grame din compoziția pentru foi, direct în tavă.

11. Cu ajutorul unei spatule, am răspândit compoziția în interiorul marcajului, vizibil prin hârtia de copt semitransparentă. M-am străduit să obțin un strat subțire, uniform, și margini cât mai drepte. Am repetat cu compoziția rămasă, obținând 5 foi.

Coacerea

12. Am copt foile în cuptorul preîncins la 180 de grade, la o înălțime medie, timp de 10 minute pentru fiecare foaie. Foile sunt fragile cât sunt fierbinți, dar se vor întări după ce se răcesc, ca oricare foi cu miere. Atenție, lăsați foile coapte să se răcească bine, înainte de a le suprapune, altfel se vor lipi!

Asamblarea

13. Eu am asamblat această prăjitură Marlenka direct în tavă, pe o coală de hârtie de copt. Pe prima foaie, am adăugat un sfert din crema finalizată la pasul 5. Am nivelat bine crema, cu o spatulă lungă, pentru că e important ca prăjitura Marlenka să aibă straturi egale, paralele. Am repetat cu primele 4 foi. Deasupra ultimei, am distribuit, într-un strat uniform, toată crema rămasă.

14. A cincea foaie poate să fie imperfectă. Dacă e crăpată, nu-i bai. Nu e mare bai nici dacă iese puțin mai mică decât celelalte foi! Am constatat că nu e nevoie decât de ceva peste jumătate de foaie sfărâmată pentru a acoperi complet ultimul strat de cremă al prăjiturii.  Am rupt, deci, în bucățele cam ²⁄3 din foaie apoiu am dat-o la blender, pe funcția pulse, de 2-3 ori. Ceea ce mi-a rămas din foaie este, practic, un biscuite cu miere și cacao, perfect lângă cafea.

15. Firimiturile obținute din foaia sfărâmată le-am presărat peste ultimul strat de cremă cu miere, într-un strat cât mai uniform. Am acoperit bine prăjitura și am dat-o la rece pentru 8 ore.

Porționarea

16. După 8 ore la rece, foile tari ale prăjiturii Marlenka s-au frăgezit frumos. Mi-am pregătit pe planul de lucru un vas cu apă fierbinte, în care am ținut cuțitul cu care am tăiat prăjitura. Primul pas a fost decuparea marginilor prăjiturii, cam 1 centimtru de jur împrejur. Bineînțeles că marginile au dispărut imediat!

prajitura marlenka reteta video prajitura marlenka cum se face

17. Pentru o porționare frumoasă, am măsurat prăjitura cu atenție, am socotit câte porții vreau și cum e mai bine să porționez ca să obțin bucăți egale și frumoase și am marcat suprafața cu linii superficiale. Cu cuțitul înmuiat în apă fierbinte și șters după fiecare tăietură, am tăiat prăjitura Marlenka, urmând marcajele. E gata de degustare!

MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

prajitura cu cafea si caramel reteta video prajitura cu blat pufos de zahar ars si crema de cafea cu mascarpone reteta laura laurentiu

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu