Uncategorized

Tort de lămâie și fructe de pădure – rețetă detaliată

 • 80 de grame de zmeură
 • 50 de grame de afine
 • 120 ml. de jeleu de fructe de pădure (eu am folosit de coacăze) – opțional
 • frunzulițe proaspete de mentă (opțional)
 • Mod de preparare tort de lămâie și fructe de pădure – rețetă detaliată

  Pregătirea blatului

  1. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, static, căldură de jos și de sus. Am pregătit tava cuptorului (42 x 35 cm), așternând-o cu o coală de hârtie de copt.

  2. Am separat cele patru ouă, colectând albușurile într-un castron mare iar gălbenușurile într-unul mic. Am adăugat peste albușuri sarea și am mixat până când am obținut o spumă consistentă. În acest moment, am început să adaug, treptat, zahărul, mixând continuu. Tot acuma am adăugat și zahărul vanilat.

  Advertising

  mixare albus cu zahar

  3. Am bătut albușurile cu zahărul până când cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o bezea fermă, care se ține de paletele mixerului.

  albus batut spuma

  4. Am adăugat gălbenușurile și coaja rasă de lămâie, pentru că m-am gândit că un tort de lămâie are nevoie de cât mai multă aromă. Imediat, am turnat și cei 40 de mililitri de ulei. Eu am folosit ulei de avocado, se poate folosi orice fel de ulei neutru ca gust (de floarea soarelui, de sâmburi de struguri etc).

  adaugare galbenusuri si ulei

  5. Cu mixerul la viteză medie, am mixat doar câteva secunde, în același timp rotindu-l prin castron, doar cât să se omogenizeze gălbenușurile, uleiul și coaja de lămâie în spuma de albușuri. Imediat, am cernut asupra compoziției din castron făina, pe toată deodată.

  cernere faina

  6. Cu o spatulă flexibilă, am încorporat făina în spuma de ouă, cu mișcări delicate, pe înălțime. Nu avem nevoie de un blat gros pentru acest tort de lămâie, dar sigur nu ne dorim nici să fie tare. Din acest motiv, e foarte important să amestecăm cât mai delicat compoziția, așa încât aerul, pe care l-am încorporat prin mixare, în albuș, să nu fie eliminat în această fază. Nu amestecăm decât atât cât e nevoie să se omogenizeze totul.

  blat pentru tort de lamaie amestecat

  Montarea blatului în tavă și coacerea

  7. Deîndată ce compoziția pentru blat s-a omogenizat, am turnat-o în tava deja pregătită. Deasemenea, m-am asigurat că cuptorul este deja încins la 180°C. Am nivelat imediat, cu o spatulă lungă, compoziția pentru blatul de tort cu lămâie. Compoziția nu va fi într-un strat gros, iese cam de 1-1,5 cm, dar e important să fie de grosime egală pe toată suprafața tăvii. Pe deasupra, am distribuit zmeura și afinele, amestecându-le între ele.

  montare blat pentru tort de lamaie cu fructe de padure

  8. Am dat blatul la cuptor, la o înălțime medie. Am copt blatul timp de 18 minute, în cuptorul meu. E important să verificați să fie gata, trebuie să treacă testul scobitorii și apăsat ușor cu degetul, să revină imediat înapoi. De la un cuptor la altul, e posibil ca timpul de coacere să fluctueze cu câteva minute în plus sau în minus. După coacere, am lăsat blatul să se răcească bine, în tavă. Blatul e foarte fraged și fragil.

  blatul copt

  Advertising

  Prepararea cremei

  9. În timp ce blatul se răcește, e timp din belșug pentru prepararea cremei. Am precizat că nu voi insista în acest articol asupra acestui aspect, în introducere găsiți linkuri atât către baza de lemon curd cât și către crema cu mascarpone și lămâie.

  Porționarea blatului

  10. Odată blatul răcit, prima dată i-am decupat marginile, de jur împrejur. Am obținut un blat cu lungimea de 39 de centimetri și lățimea de 33 de centimetri. Dat fiind că am avut nevoie de trei straturi de blat pentru rețeta de tort cu lămâie și fructe de pădure, am împărțit blatul în trei părți egale. Am măsurat trei bucăți a câte 13 centrimetri lățime, pe latura cea mai lungă, atât la un capăt, cât și în partea opusă. M-am asigurat că punctele marcate sunt perfect aliniate, le-am unit cu linii, pe care le-am marcat cu cuțitul și apoi am tăiat.

  portionare blat pentru tort de lamaie

  Am obținut trei fâșii de blat, fiecare cu dimensiunile de 33 x 13 centimetri. Pe măsură ce am avut nevoie de ele, am desprins fiecare fâșie de blat de hârtia de copt, ajutându-mă de o spatulă lungă.

  Asamblarea tortului

  11. Pe lista de ingrediente opționale de mai sus, apare un jeleu de fructe de pădure. Nu e obligatoriu, dar eu zic că a avut un rol benefic în arhitectura acestui tort de lămâie. L-am pregătit dând prin sită gemul meu de coacăze, producție proprie. Astfel, în sită au rămas pielițele și semințele fructelor iar eu am colectat într-un castronel jeleul fin pe care l-am folosit la tort.

  12. Direct pe platoul de pe care am servit tortul, am așezat o primă fâșie de blat.

  primul strat de blat - asamblarea tortului

  13. Pe acest strat de blat, am distribuit jumătate din jeleul meu de coacăze. Dacă optați să nu folosiți acest jeleu de fructe de pădure, săriți peste acest pas.

  jeleu de fructe de padure - optional

  14. Deasupra primului strat de blat, am distribuit o treime din crema de mascarpone cu lămâie. Am nivelat-o cât mai bine, cu spatula.

  primul strat de crema

  15. Am acoperit crema cu încă una dintre fâșiile de blat. Pe acest al doilea strat de blat, am distribuit restul de jeleu de fructe de pădure. Repet, dacă nu vreți să-l folosiți, puneți direct crema.

  primele doua straturi de blat suprapuse cu crema

  16. În fine, am mai adăugat o treime din cremă, apoi am acoperit ansamblul cu ultima fâșie de blat, de această dată cu fața în jos. Am poziționat astfel blatul ca să mă asigur că obțin o suprafață perfect plană.

  tort de lamaie cu fructe de padure complet asamblat

  Finisare și decor

  17. În ceea ce privește lateralele acestui tort de lămâie, eu am optat să le las libere, într-o bună măsură. Cu foarte puțină cremă, ajutându-mă de o spatulă lungă, am netezit bine lateralele, încât conținutul tortului să fie în continuare vizibil.

  tort de lamaie cu fructe de padure - asamblarea - marginile netezite

  18. Partea superioară a tortului am acoperit-o cu un strat subțire de cremă de lămâie. Restul de cremă am pus-o într-un poș cu un dui crestat și am format mici aveline pe lateral. Am completat decorul simplu al tortului cu zmeură și afine și cu mici frunzulițe proaspete de mentă. Am cules doar vârfuri de mentă, foarte crude, care au avut și un aspect delicat și au completat plăcut și gustul tortului.

  tort cu crema de lamaie si fructe de padure reteta laura laurentiu

  Înainte de servire, am dat tortul la frigider, pe un platou bine acoperit, ca să nu preia eventuale mirosuri. L-am ținut la rece timp de 3 ore și vă recomand să procedați la fel, pentru că, așa cum limonada e bună rece, la fel este și acest tort de lămâie cu fructe de pădure. În timpul petrecut la frigider, aromele s-au împrietenit minunat, blatul s-a frăgezit încă și mai mult, preluând din umiditatea cremei, ce mai, s-a desăvârșit! Ca să vă convingeți, vă las mai jos o felie virtuală.

  tort de lamaie sectiune prim plan reteta tort de lamaie laura laurentiu

  ALTĂ REȚETĂ DE TORT CU LĂMÂIE, DEOSEBIT DE GUSTOS, GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

  tort-cu-lamaie-si-cocos-reteta-culinara-tort-cu-mousse-de-lamaie-si-blat-de-cocos-reteta-pas-cu-pas-lauralaurentiu

  UN ALT TORT DEOSEBIT DE RĂCORITOR ESTE CEL CU MURE ȘI LĂMÂIE – CLICK PE POZA URMĂTOARE!

  tort cu mure retetecalamamaro1

  Să vă fie de folos!