Uncategorized

Prăjitura cu ciocolată și Baileys – fără coacere – rețetă video

 • 75 de grame de ciocolată cu 65% cacao
 • 100 de grame de smântână pentru frișcă
 • 5 grame de gelatină
 • 30 de mililitri de apă rece
 • 12 grame (1 linguriță) de miere
 • 10 grame de unt moale
 • Prăjitura cu ciocolată și Baileys – rețeta video

  Mod de preparare – rețeta în format text, printabil

  Blatul de biscuiți pentru prăjitura fără coacere

  1. Într-un castron, punem biscuiții sfărâmați și adăugăm untul topit, dar nu fierbinte. Amestecăm până când biscuiții sunt impregnați cu unt. Folosesc o formă cu pereți de detașabili de 21 x 21 cm, care corespunde volumului unei forme rotunde de 24 de centrimetri diametru. Presez bine biscuiții cu unt în formă, într-un strat compact, de grosime egală. Dau forma la frigider pentru 30 de minute.

  O altă rețetă cu blat din biscuiți cu cacao găsești cu un click pe poza de mai jos

  cheesecake cu ciocolata si caramel reteta laura laurentiu

  Ganache de ciocolată

  2. Într-o cratiță, înfierbânt pe foc 150 de grame de smântână pentru frișcă. Separat, într-un castronel, rup în bucăți 160 de grame de ciocolată cu 54% cacao. Torn smântâna fierbinte peste ciocolată și o las în repaos 4-5 minute. După trecerea acestui timp, amestec ușor până când ciocolata se topește complet. Înfoliez castronul, las să se răcească până la temperatura camerei și apoi dau crema ganache la frigider pentru minimum 2 ore.

  Stratul de caramel cu alune

  3. Primul strat care se adaugă peste blatul de biscuiți, în prăjitura cu ciocolată și Baileys, e cel de caramel cu alune. Într-o tigaie nu foarte largă dar destul de adâncă, pun 200 de grame de zahăr. Pun tigaia pe foc mediu și las zahărul să se caramelizeze până capătă o culoare brun-aurie. Nu amestec, pentru că s-ar putea arde zahărul, doar înclin tigaia ușor, într-o parte și cealaltă.

  Advertising

  4. Între timp, bat într-un castron 3 ouă întregi cu sarea și 50 de grame de zahăr. Nu trebuie bătute foarte mult, doar cât să se lichefieze bine. Adaug extractul de vanilie și mai bat puțin.

  5. Când zahărul s-a topit complet și s-a colorat în brun-auriu, adaug cele 100 de grame de unt, tăiat în cubulețete. Amestec bine, până când zahărul caramelizat se omogenizează cu untul. Reduc focul la minimum și las să se potolească puțin zahărul.

  6. În fir subțire, adaug ouăle bătute cu zahăr și sare, în timp ce omogenizez permanent, amestecând viguros. Nu mă opresc nicio clipă din amestecare, pentru că nu doresc ca ouăle să se gătească prea repede, devenind omletă. Amestec continuu până când obțin o cremă omogenă, care începe să se îngroașe. Adaug alunele tocate mare, din cuțit, și amestec bine. Iau totul de pe foc și aștept să se răcorească puțin.

  7. Torn compoziția cu caramel și alune peste blatul de biscuiți. Omogenizez și dau la frigider.

  Glazura intermediară

  8. Odată ce stratul de caramel cu alune este bine întărit, am topit într-o crăticioară 60 de grame de ciocolată neagră cu 1 lingură de ulei. Am omogenizat, am lăsat să se răcorească și am turnat deasupra stratului de caramel. Am netezit glazura și am dat-o la frigider.

  Crema bavaroise cu Baileys

  9. Pun la hidratat 10 grame de gelatină cu 40 de mililitri de apă rece. Pun 150 ml. de Baileys la încălzit, într-o crăticioară, până la 50-60°C.

  10. Bat cu mixerul 200 de grame de mascarpone cu 150 de grame de smântână pentru frișcă (ambele reci, de la frigider). Când începe amestecul mixat să capete volum, adaug vanilia și 30 de grame de zahăr pudră. Mixez până obțin o cremă spumoasă, nu mai mult de atât.

  11. Adaug gelatina hidratată în lichiorul Baileys cald și amestec până se dizolvă. Adaug peste lichiorul cu gelatină 1/3 din crema de mascarpone cu frișcă și omogenizez cu telul. Torn acest amestec peste restul de cremă de mascapone și omogenizez bine. Torn crema în formă, peste glazura intermediară, nivelez și dau la frigider pentru 2 ore.

  Crema de mascarpone cu ciocolată

  12. Când ganache-ul de ciocolată, pregătit la pasul 2, e bine setat, îl transfer în vasul mixerului și îl mixez până începe să se deschidă la culoare. Opresc mixerul, adaug zahărul vanilat și 50 de grame de zahăr pudră și 1/3 din mascarpone, pe care-l amestec puțin în prealabil, să se alifieze. Mixez și adaug și restul de mascarpone, treptat. Mixez până când obțin o cremă spumoasă și omogenză. Montez crema peste stratul de bavaroise deja setat, înfoliez forma și o las la frigider minimum 2 ore, preferabil peste noapte.

  Glazura de ciocolată – oglindă

  13. Într-un castronel, am hidratat gelatina cu cei 30 ml. de apă rece.  Într-o crăticioară, am topit, amestecând continuu, pe foc moale, toate ingredientele pentru glazura – oglindă, în afară de gelatină, apă și miere. După ce ciocolata s-a topit, am tras crăticioara de pe foc și am adăugat gelatina. Am amestecat până când s-a topit gelatina și am omogenizat în compoziție și mierea.

  14. Imediat, am trecut compoziția obținută, caldă fiind, printr-o sită fină. E un pas esențial pentru obținerea unei glazuri cu adevărat ca oglinda. În plus, compoziția se va și răcori un pic,  trebuie să fie doar ușor călduță când se toarnă peste prăjitură.

  15. Am scos prăjitura din frigider și am turnat deasupra ei toată compoziția pentru glazură oglindă. Rapid, cu o spatulă, m-am asigurat că am acoperit și lateralele. Am dat forma la congelator pentru 15-20 de minute, cât să se seteze bine.

  Servire Prăjitura cu ciocolată și Baileys

  Am porționat prăjitura cu un cuțit înfierbântat în apă fierbinte și șters cu un prosop de bucătărie curat după fiecare tăietură. Am decorat feliile cu figurine de ciocolată și le-am servit reci, de la frigider. Deliciu!

  MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI ȘI TORTURI CU CIOCOLATĂ GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

  tort bavarez cu glazura oglinda de ciocolata reteta laura laurentiu

  Să vă fie de folos!