Uncategorized

Fasole bătută cu ceapă călită – rețeta ca-n Banat, cu ulei de dovleac

Fasole bătută cu ceapă călită – rețeta ca-n Banat, cu ulei de dovleac (de ludaie), presat la rece. Fasole de post cu usturoi, fasole frecată, sleită, făcăluită, rețetă simplă pentru un preparat de post delicios.

Iată, am ajuns să public rețeta pentru umila fasole bătută. Totuși, nu tocmai umilă, după părerea mea! Gustul acestui preparat simplu, cu puține ingrediente, e de adevărată sărbătoare. Aceeași părere am reușit să le-o transmit multor degustători, cu ocazia evenimentor la care am gătit. Deseori, am servit această fasole frecată cu ulei de dovleac în mini-porții elegante. Vă vine sau nu să credeți, aceste mici aperitive au fost unele dintre cele mai apreciate din bufetul asortat!

fasole batuta portie mini laura laurentiu

Practic, această fasole bătută, în mini-porții, servită rece, ca aperitiv,  este un fel de hummus. Adăugându-i  garnituri diferite, de la tradiționala ceapă călită cu paprika dulce la crispy de praz și felii crocante de chorizo, de fiecare dată obțin un preparat nou, întotdeauna super apreciat. Baza rămâne de fiecare dată aceeași fasole bătută, cinstită și delicioasă.

mini portii de fasole facaluita

În fine, prezentarea rămâne la alegerea voastră și, oricum, pozele de mai sus sunt de la evenimente pentru care am gătit în anii trecuți.

VEZI ȘI REȚETA DE IAHNIE DE FASOLE – DE POST – CLICK PE POZA DE MAI JOS

iahnie de fasole

Ultima fasole bătută pe care am gătit-o are cea mai tradițională prezentare și am mâncat-o cu mare plăcere alături de familie, vinerea ce a trecut.

fasole frecata cu ulei de ludaie

Am folosit fasole uscată cu bobul mare, pe care am fiert-o acasă. Sortimentul de fasole folosit e pur întâmplător, din aceasta am avut în cămară. Se poate prea bine face fasole frecată și cu alte tipuri de fasole albă sau chiar roșie, dacă nu vă deranjează culoarea. La noi, în Banat, se folosește fasolea albă, în mod tradițional, pentru acest preparat. Și, tot tradițional, obișnuim să adăugăm în fasolea frecată niște ulei de dovleac presat la rece.

ulei de seminte de dovleac

Acest ulei este un produs local cu totul remarcabil, cu o culoare brun-verzuie și un gust dumnezeiesc. Se produce cu precădere în zona Făgetului, în județul Timiș.

VEZI ȘI REȚETA DE MÂNCARE DE FASOLE LA CUPTOR – DE POST – CLICK PE POZĂ

mancare de fasole reteta de mancare de fasole reteta de mancare de fasole boabe la cuptor

Sigur, se poate face fasole frecată și fără ulei de dovleac! Dacă aveți, însă, posibilitatea să îl găsiți, nu uitați că face minuni pentru gustul și textura acestui preparat. Ca o curiozitate, să știți că, la noi, la bănățeni, fasolea este denumită păsulă iar dovleacul ludaie. Rețeta pe care v-o propun azi, așadar, este o păsulă frecată cu uloi dă ludaie. Un deliciu, vă asigur! Descoperiți cum am procedat, pas cu pas, în cele ce urmează!

Ingrediente fasole bătută

  • 400 de grame de fasole uscată (albă)
  • opțional, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2-3 căței (mari) de usturoi
  • 2 cepe mari, tăiate peștișori
  • 40 ml. ulei de floarea soarelui (2 linguri de supă, mari)
  • opțional, 40 de ml. de ulei de semințe de dovleac (dacă nu aveți, se poate substitui cu ulei extravirgin de măsline sau se poate mări cantitatea de ulei de floarea soarelui)
  • 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, bine aromată
  • sare și piper după gust

Câteva precizări despre ingrediente

a) După cum am menționat deja mai sus, eu am folosit, pentru rețeta de fasole bătută, fasole uscată și am fiert-o în casă. E util de reținut că puteți face rețeta asta și cu fasole gata fiartă, din conservă. E o scurtătură utilă mai ales atunci când ne grăbim. Ca să fie ușor de apreciat necesarul de boabe din conservă, care sunt gata gătite, rețineți că:

din 400 de grame de fasole uscată rezultă 1100-1200 de grame de fasole fiartă

Există o mică marjă de eroare, dată de soiul boabelor folosite. Poate și de mărimea lor, dar cam pe-acolo este. Odată ce știți asta, citiți pe ambalajul conservelor pe care intenționați să le folosiți care este conținutul net de fasole (boabe, fără lichid) și săriți direct la pasul 11 al preparării.

Advertising

fasole boabe alba uscata

b) În lista de ingrediente am afirmat că uleiul de dovleac este opțional și am menționat niște posibile substituiri. Uleiul de măsline extravirgin nu este chiar din aria tradiționalului, dar e o alegere bună. Dacă nu, puteți să căliți ceapa (vezi pasul) în mai mult ulei de floarea soarelui și să adăugați o parte din acesta în pasta de fasole bătută. Îi va îmbunătăți și gustul (va avea gust de ceapă) dar și textura.

Dacă vă feriți de grăsimi și preferați să faceți fasole frecată  doar din fasole fiartă și usturoi, fără ulei adăugat, veți obține, fără îndoială, un preparat mai dietetic. Va fi, însă, o simplă pastă, nu va avea cremozitatea aceea care ne place atât de mult.

Mod de preparare pentru rețeta de fasole bătută

Înmuierea și opărirea fasolei

1. De cu seară, am ales fasolea de impurități, care, din fericire, au fost puține. Am spălat-o bine în trei ape reci, am scurs-o și am pus-o într-un castron mare. Am acoperit fasolea cu apă rece, curată, cam de un lat de mână bun.

fasole pusa la inmuiat

2. A doua zi, dimineața (cam 12 ore mai târziu), fasolea s-a umflat bine, absorbind multă apă.

fasole boabe hidratata inmuiata

3. Am scurs prin sită fasolea de apa rămasă neabsorbită. Am clătit-o scurt, sub jet de apă, și am scuturat sita, să se scurgă.

fasolea limpezita

4. Am pus fasolea într-o cratiță și am acoperit-o cu apă proaspătă. Apa a depășit boabele de fasole cam de 3 degete. Nu la orice fel de fasole pun bicarbonat de sodiu. Pentru că am folosit aceste boabe mari, cu coaja mai groasă, am adăugat și 1 linguriță cu vârf de bicarbonat. Acesta ajută mult la înmuierea fasolei și face ca pielițele care învelesc boabele să fiarbă și ele mai ușor.

oparirea fasolei in apa cu bicarbonat

5. Am pus cratița pe foc iute și am adus conținutul la fierbere. Până să înceapă să fiarbă, se formează o spumă groasă, abundentă. După ce am observat că apa clocotește, am redus focul la mediu-mic și am mai fiert timp de 5-6 minute.

spuma la oparirea fasolei

6. Am luat cratița de pe foc și am scurs lichidul prin sită. Pe lista miturilor culinare care nu se verifică în realitate, mai puneți unul, acela că fasolea nu ar mai fierbe dacă este opărită și apoi limpezită și mai ales fiartă în apă proaspătă. Voi demola încă un mit ceva mai încolo!  Deocamdată, în poza de mai jos se văd boabele mele de fasole, opărite, scurse și clătite sub jet de apă de excesul de spumă care poate rămâne pe acestea. Vă asigur că au fiert perfect și încă foarte repede!

boabe de fasole dupa oparire

După opărire, coaja boabelor devine gălbuie, din albă. Este semnul că celuloza pe care o conțin a fost parțial gătită și înmuiată și de bicarbonat. Opărirea are efectul de a reduce balonarea pe care o cauzează consumul de fasole, de a o face mai ușor de digerat.

Advertising

Fierbere fasole uscată

Evident, înainte de a pregăti efectiv fasole frecată, trebuie să fierbem fasolea, înmuiată și opărită în prealabil. Aceasta se poate fierbe și într-o oală normală, pe aragaz. Mie mi se pare mai practic și, evident, mult mai rapid, să gătesc fasolea sub presiune. Pentru asta, folosesc multicooker-ul Fram, care chiar are o funcție dedicată fierberii fasolei.

multicooker fram

Mai multe detalii despre acest aparat, pe care-l folosesc foarte des în bucătărie, puteți afla din articolul despre procedeul de gătire pot-in-pot, prezentat în rețeta pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.

multicooker fram in timp de functionare

Atenție! Gătirea fasolei la slow cooker NU este suficientă!

Fasolea conține cantități importante de fitohemaglutinină, o toxină care produce aglutinarea sângelui. Chiar dacă sunteți fani ai gătirii la slow cooker, rețineți că NU e sigur pentru sănătate să gătiți fasole la temperaturi mai mici de 100°C, pentru că toxina nu se descompune. Puteți folosi în rețetele pregătite la slow cooker fasolea gata fiartă, preferabil sub presiune.

Cum am procedat eu?

7. În vasul multicooker-ului, am pus fasolea scursă bine de apa în care a fost opărită. Vasul multicooker-ului Fram are un volum de 3,7 litri, suficient pentru fierberea chiar a unei cantități mai mari de fasole. Am acoperit fasolea cu apă proaspătă, cam de un lat de mână. În niciun caz nu puneți bicarbonat de sodiu în această a doua apă, acesta se folosește doar pentru opărire!

fasolea la fiert in multicooker fram

Am menționat că mai urmează un mit demolat, acela că fasolea sărată nu ar fierbe. Amintiți-vă, totuși, că și fasolea din conservă este ușor sărată. Ei bine, eu adaug 1 linguriță bună de sare în apa în care fierb fasolea. Fasolea fierbe bine, de regulă. Atunci când se întâmplă să nu fiarbă, sau să nu fie gătită uniform, este pentru că, probabil, fasolea este veche, depozitată cine știe cât timp.

8. Am acoperit vasul multicooker-ului cu capacul. M-am asigurat că e etanș, pentru gătirea sub presiune. Am pornit aparatul și l-am setat pe funcția pentru gătirea fasolei. Aceasta este presetată la durata de 35 de minute. Mi s-a părut puțin timpul, dar nu am mai modificat nimic. M-am gândit că, dacă la finalul celor 35 de minute, fasolea nu va fi bine gătită, pot să mai adaug timp suplimentar.

fram

9. La finalul celor 35 de minute, am oprit multicooker-ul și l-am drepresurizat. Am verificat apoi fasolea. Iat-o în poza de mai jos, e gătită perfect.

fasole fiarta dupa 35 de minute in multicooker

10. Iată că a fiert fasolea mea, în care am adăugat 1 linguriță de sare! Apăsând un bob, s-a zdrobit foarte ușor, așa cum se vede în poza de mai jos. După exact 35 de minute la multicooker (înmuiere+opărire prealabile), fasolea e fragedă, perfect fiartă.

fasolea bine fragezita

Fasole bătută – zdrobirea și asezonarea

11. Am scurs fasolea fiartă prin sită și am păstrat apa de la fierberea ei, deoparte. Această apă este necesară pentru ajustarea consistenței cremei de fasole bătută pe care o vom prepara.

ingrediente fasole batuta cu ulei de dovleac

În cazul în care pregătiți fasole bătută cu fasole din conservă, păstrați lichidul din acestea, în același scop.

12. Hai să ne gândim doar la una dintre denumirile sub care este cunoscută această fasole bătută: făcăluită. Denumirea asta e un indiciu clar că, mai demult, fasolea asta se zdrobea cu făcălețul. Trebuia bătută bine să se zdrobească – ah, iată de ce o numim bătută! – și apoi frecată, adăugând treptat lichid. În final, pentru că de regulă rămâneau pielițe și chiar boabe întregi, fasolea se trecea prin sită. Din fericire, acum avem norocul să dispunem de fel de fel de roboți/blendere/procesoare de bucătărie care ne fac viața mai ușoară.

fasolea mixata cu usturoi si ulei de dovleac

Așa am procedat și eu: am pus în vasul robotului boabele de fasole fierte, uleiul de dovleac, 2 căței mari de usturoi și am procesat totul, adăugând, treptat, apă, până la obținerea consistenței dorite. Mie îmi place să obțin o fasole frecată fină, dar să nu curgă. În final, am asezonat cu sare și piper și am mai mixat un pic. E gata!

Ceapa călită cu paprika – garnitura tradițională pentru fasolea bătută

13. Am curățat cepele și le-am tăiat în peștișori fini. Am încins pe foc mediu o tigaie largă și am adăugat uleiul. Am pus ceapa, am presărat o priză bună de sare și am redus focul la mic. Am călit ceapa cam 7-8, la foc mic, amestecând din când în când cu lingura de lemn, să nu se ardă, doar să se înmoaie bine.

ceapa calita

14. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, bine aromată. Am amestecat și am tras imediat tigaia deoparte de pe foc, să nu se ardă cumva paprika (pentru că se amărăște și e păcat).

ceapa calita cu paprika

Servire

Am montat fasolea bătută într-un vas și am adăugat pe deasupra ceapa călită cu paprika dulce. În momentul în care am făcut poza de mai jos, în bucătărie era un miros care mă făcea să lăcrimez de poftă iar ai mei bâzâiau pe lângă mine, nerăbdători.

fasole batuta cu ceapa calita si boia

În alte zone ale țării, în ceapa călită, cu care se servește fasolea bătută, se adaugă pastă de roșii. Rețeta de fasole frecată e tradițională, probabil se face, în moduri diferite, în mii și mii de case. Eu am învățat să accept că nu există rețete mai bune decât altele și că, probabil, cel mai important lucru este modul în care rețetele astea ne conectează cu amintirile noastre plăcute.

Totuși, dacă mă urmăriți mai demult și aveți încredere în gustul meu, vă recomand să încercați și varianta mea, cu ceapă călită și paprika. La noi în zonă, paprika e minunată, o emblemă locală, se cultivă un anumit soi de ardei roșii ca să fie făcută, e parfumată și dulce!

Altfel, v-am spus deja că puteți face, din acest preparat simplu, niște aperitive chiar dichisite. Bineînțeles, puteți servi fasolea bătută și ca fel principal de post, merge minunat cu niște murături, poate cu castraveți murați sau cu ardei iuți murați etc.

La fel de bine, această fasole bătută se potrivește și ca garnitură. Imaginați-vă niște cârnați proaspeți fripți sau la grătar alături de fasolea asta gustoasă și cremoasă. De ce nu, chiar și niște chifteluțe fragede!

Să vă fie de folos!