Uncategorized

Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post

Lipii la tigaie, fără drojdie, din aluat opărit de post, o rețetă rapidă care te ajută să faci niște lipii moi și umede, nu uscături! Rețeta de lipie pas cu pas, cu ingrediente și mod de preparare detaliat. 

Drept vă spun, nu sunt cine știe ce încântată de genul ăsta de pâine la tigaie. Cu toate astea, știu că există destui oameni cărora le place chiar foarte mult. În general, îmi place pâinea dospită, fermentată (cu drojdie, maia sau alți fermenți). Cea nedospită nu prea e pe gustul meu, fie că e vorba despre soda bread (un fel de pâine al cărei aluat este afânat pe bază de bicarbonat de sodiu/praf de copt) sau cele plate,  de obicei pregătite în tigaie.

Această rețetă de lipii fără drojdie face parte din a doua categorie. Se coace în tigaie și nu durează mult s-o faci. E o alternativă cu ceva mai bună, dacă nu poți face o pâine adevărată, decât cele cu bicarbonat de sodiu sau lipiile din apă cu făină pur și simplu uscate în tigaie. De ce e mai bună? Pentru că e făcută dintr-un aluat semi-opărit, ceea ce o ajută să crească și să rămână umedă, să nu se usuce excesiv. Rețeta o găsești mai jos, cu speranța că vor veni vremuri mai bune cât de curând, să facem niște pâini adevărate.

  • 300 de grame de făină + 1 lingură în plus, pentru presărat
  • 175 ml. de apă
  • 40 ml. de ulei
  • 6 grame de sare (1 linguriță)

Mod de preparare lipii fără drojdie, din aluat opărit de post

Aluatul

1. Cântărim făina într-un castron, adăugăm sarea și amestecăm. Punem pe foc, într-un ibric, apa și uleiul și aducem la fierbere, apoi oprim imediat focul. Facem loc cu lingura de lemn în mijlocul făinii din castron și turnăm lichidul fierbinte, amestecând cu lingura de lemn.

faina in castron adaugare lichide

2. În mijlocul făinii din castron se va forma o pastă. Amestecăm cu lingura de lemn, încercând să încorporăm cât mai multă făină. La un moment dat, lingura de lemn nu va mai fi de ajutor, rezultând o compoziție neomogenă.

amestecarea lichidului cu faina

3. Luăm aluatul la frământat. Va fi destul de vârtos și nu prea elastic în primă fază. Ca alternativă, putem să frământăm și cu robotul. Vor fi necesare cam 15 minute de frământare manuală sau 7-8 minute la robot.

Advertising

framantarea aluatului oparit

4. În final, aluatul va fi elastic, îl vom simți parcă ”transpirând” ușor (ca la aluatul de paste suficient frământat, când se simte mai umed la suprafață). Aluatul nu va fi deloc lipicios, mai degrabă tărișor.

aluatul oparit de lipii bine framantat

5. Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl lăsăm să se odihnească 20 de minute.

aluatul oparit impachetat

Modelare și coacere

6. Alegem o tigaie cu fundul mai gros. Dacă e non-aderentă, nu va fi nevoie de niciun pic de ulei la coacerea alor noastre lipii. Punem tigaia pe foc mediu-iute și o lăsăm să se încingă bine, bine de tot.

7. Cât timp tigaia se încinge, presărăm planul de lucru cu un pic de făină. Despachetăm aluatul, îl aplatizăm și îl împărțim în 6 (sau 4) bucăți (după cât de largă e tigaia). Bucățile de aluat opărit se modelează în formă de bilă și se păstrează acoperite cu un șervet de bucătărie împăturit în două.

Advertising

aluatul impartit

8. Pe rând, pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde cu sucitorul câte o bucată de aluat. Încercăm să-i dăm o formă rotundă, un disc cu diametrul de aproximativ 20 cm și cu grosimea de 2-3 mm.

lipie intinsa

9. Punem câte o lipie în tigaie și, dacă a fost bine încinsă, imediat vom observa cum aluatul începe să se umfle.

lipie in timpul coacerii

10. După 1 minut, lipia se umflă ca un balon. E momentul să o întoarcem pe partea opusă.

Advertising

lipie complet umflata in timpul coacerii

11. După ce o întoarcem, o mai lăsăm să se coacă 1 minut și pe partea opusă, aplatizând-o cu spatula, ca să fie în contact cu tigaia pe o suprafață mai mare. De preferat este să nu le suprapunem fierbinți, ci să le lăsăm câteva minute pe un grătar să se răcească atât cât se coace următoarea lipie, abia apoi să le punem unele peste celelalte.

lipie intoarsa

Servirea

Aceste lipii fără drojdie sunt o alternativă rapidă, comodă și ieftină la pâinea obișnuită. Nu aveți nevoie de drojdie care, iată, azi, 16 martie 2020 a ajuns să fie o problemă. Sunt sigură, însă, că rezolvarea acestei probleme e o chestiune de vreo două zile. Până atunci, însă, iată, aveți această rețetă la îndemână.

lipii fara drojdie coapte

Să vă fie de folos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *