Uncategorized

Vinete japoneze glazurate cu miso

Vinete japoneze glazurate cu miso – rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram, explicații detaliate despre ingrediente și modul de gătire. Vinete glazurate la cuptor făcute după o rețetă japoneză delicioasă. 

Pasiunea mea pentru bucătăria japoneză este destul de recentă, dar crește rapid! Lucrul ăsta aduce multă bucurie pe masa noastră. Ingredientele necesare pentru rețetele japoneze sunt tot mai ușor de găsit. Inspirație, la fel, se găsește (în limba engleză), atât pe internet cât și în diferite cărți, accesibile și pentru noi.

După ce am trecut de provocarea unui ramen (senzațional), a ouălor marinate (Ajitsuke Tamago) și a minunatei Chashu, a venit ziua fericită în care am găsit vinete japoneze la magazinul cel mai apropiat de casa mea. Evident, am întors internetul pe dos și am găsit rețeta dorită: vinete japoneze glazurate cu miso!

vinete japoneze reteta vinete japoneze glazurate cu miso

Dacă vă interesează rețeta de supă – ramen, găsiți rețeta mea, cât și un articol cuprinzător despre diferitele variante, cu un click pe poza de mai jos.

ramen din japonia

Rețeta ouălor marinate în sos de soia – Ajitsuke Tamago – o găsiți cu un click pe următoarea poză.

oua marinate in stil asiatic reteta oua pentru ramen reteta video laura laurentiu

… iar rețeta de burtă de pork marinată și rulată – Chasu – o găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.

rulada din fleica de porc marinata reteta japoneza fleica de porc rulata pentru ramen reteta chashu reteta video laura laurentiu

Ruladă din fleică de porc marinată (pentru ramen) – Chashu

Vinetele japoneze sau chinezești.

Ei bine, rețeta este foarte simplă, am găsit-o pe același blog cu rețete japoneze de unde m-am mai inspirat și cu alte ocazii, Just One Cookbook. Denumirea originală a acestor vinete japoneze glazurate cu miso este Nasu no Miso Dengaku și nu cred că are sens să dau paste aici și pictogramelor japoneze. Pentru mine, cel puțin, nu înseamnă mare lucru, când mă uit la ele! Dar rețeta, însă, chiar merită toată atenția, mai ales dacă agreați vinetele.

Advertising

Pentru această rețetă, am folosit, așa cum vă spuneam, vinete japoneze. Sau chinezești, că, cel puțin în pozele de pe internet, apar același lucru! Această varietate de vinete diferă de cele de care suntem obișnuiți prin forma îngustă și lungă. Interiorul este alb, pufos, cu foarte puține semințe și nu mică mi-a fost mirarea să le descopăr în magazinul Lidl de pe strada paralelă.

vinete japoneze

În fine, dacă nu aveți de unde să procurați acest tip de vinete, tot puteți să pregătiți rețeta. Folosiți vinete obișnuite, feliate cam de 1,5 cm grosime, și glazurați-le cu glazura de miso – Miso Dengaku – pe ambele părți.

Acest Miso Dengaku merită un paragraf dedicat.

Miso Dengaku este un tip de preparat din bucătăria japoneză care presupune gătirea unor bucăți de ingrediente la grill (sau la cuptor, mai rar), glazurate cu o glazură pe bază de pastă miso. Despre pasta miso – o pastă de soia fermentată, plină de probiotice și cu gustul umami atât de apreciat de japonezi, am mai scris la rețeta de ramen. Miso Dengaku se face cel mai frecvent cu tofu, vinete, ridiche daikon sau rădăcină de taro. Consumul acestui tip de preparate cât și modul lor de preparare sunt consemnate, în Japonia, din anii 1500!

Cel mai folosit tip de miso, pentru Miso Dengaku, este miso roșu. Totuși, există variante de Miso Dengaku cu miso alb. Ideea e că, dacă aveți în frigider o cutie dintr-un anumit tip de miso, e bine să-l folosiți pe acela pentru această rețetă de vinete kaponeze glazurate. Nu e nevoie să cumpărați unul special pentru acest preparat simplu și rapid.  În funcție de cât de intens este gustul pastei miso folosite, va fi nevoie să echilibrați gustul glazurii, între dulce și sărat.

Ingrediente vinete japoneze glazurate cu miso

  • 5 vinete japoneze (500 de grame)
  • 50 de grame de miso roșu (sau alb)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 30 ml. mirin
  • 30 ml. sake
  • 40 gr. sirop de agave
  • 1 lingură de susan ușor rumenit (eu am folosit un amestec de susan alb și negru dar chiar cred că e mai bine să se folosească doar din cel alb)
  • partea verde de la 2 fire de ceapă verde, tocată rondele

Mod de preparare vinete japoneze glazurate cu miso

1. Pentru că vinetele se pregătesc în doar câteva minute, de la început pun pe foc tigaia grill. Ca alternativă, se poate aprinde un grătar, să fie bine încins. Pornesc și cuptorul, pe care-l fixez pe funcția grill, la 210°C. Îmi pregătesc o tavă acoperită cu hârtie de copt, să o am la îndemână.

2. Spăl bine vinetele și le șterg cu un prosop curat de bucătărie. Le tai în două, pe lungime, apoi le ung cu 1 lingură de ulei, pe toată partea secționată.

feliarea vinetelor

3. Ingredientele mai pretențioase, să zicem, pentru aceste vinete japoneze, sunt mirinul (vin de orez), sake-ul (o băutură alcoolică distilată din orez) și miso, despre care am vorbit deja. Pe toate, însă, le-am achiziționat online, din România. Le-am comandat azi și au apărut la mine acasă a doua zi, deci oricine le poate avea, fără efort.

miso mirin sake

Advertising

4. Prepararea glazurii Miso Dengaku constă în amestecarea, într-un castron, a mirinului cu miso și sake, adăugând și sirop de agave. În rețeta din care m-am inspirat, îndulcitorul folosit e zahărul, dar eu l-am înlocuit cu sirop de agave, mai ales că și mirinul e dulce.

preparare pasta cu miso

5. Cu o pensulă, ung vinetele cu pasta preparată la pasul 4, pe toată partea secționată. Dacă folosiți alt tip de vinete (mai mari), sugerez să le crestați în cruciș și-n curmeziș, ca să intre mai mult miso (implicit mai mult gust) în ele.

ungerea vinetelor cu pasta miso

Gătirea pe grătar

6. Cu o pensulă sau un șomoiog de hârtie absorbantă de bucătărie, dau grătarul cu restul de ulei. Pun vinetele pe grătarul foarte bine încins, cu partea cu glazura în jos, și le gătesc cam 2-3 minute, sau până se desprind cu ușurință.

gatirea vinetelor pe gratar

7. Când s-au format urmele caracteristice de grătar (care dau și gustul ușor afumat, care ne place atât de mult), întorc vinetele pe partea opusă. Continui să le gătesc până când pulpa acestora devine moale, cremoasă (3-4 minute). În cazul folosirii unor vinete mai mari, nu insistați să le finalizați pe grătar, mai bine să faceți asta în pasul următor, la cuptor.

vinetele gatite pe tigaia grill

Gătirea la cuptor

8. Scot vinetele din tigaia grill și le transfer pe tava acoperită cu hârtie de copt, cu partea secționată în sus. Distribui peste tot încă un strat generos din glazura cu miso și mirin.

glazurare vinete inainte de cuptor

Observație: dacă folosiți vinete mai mari, nu le glazurați acum, ci doar după ce sunt complet gătite (moi). Dați-le la cuptor după ce le scoateți de pe grătar și glazurați doar după ce se înmoaie bine.

9. După glazurare, plasez tava cu vinetele în partea superioară a cuptorului, cam la 15 cm sub grill. Supraveghez atent cuptorul și, deîndată ce galzura se caramelizează ușor, scot tava cu vinete japoneze.

vinetele glazurate cu miso dupa cuptor pe functia grill

Servirea

Imediat ce glazura începe să miroasă frumos a caramel, aranjez vinetele pe un platou și le presar cu susan rumenit ușor într-o tigaie uscată și cu rondelele de ceapă verde. Eu servesc aceste vinete japoneze glazurate cu miso – Nasu no Miso Dengaku – ca aperitiv. Pentru că mai rămâne din glazura cu miso preparată, adaug în aceasta niște suc de limetă, puțin ginger ras fin și doar o idee de usturoi zdrobit, și servesc acest sos împreună cu vinetele. Dacă nu se consumă tot, se poate păstra la frigider, într-un borcănel bine închis.

vinete japoneze glazurate cu miso reteta pas cu pas

În țara lor de origine, aceste vinete glazurate cu miso se servesc frecvent pe platouri cu tofu sau daikon, pregătite în același mod (Miso Dengaku). Există și varianta servirii lor ca fel principal, cu orez simplu fiert și o salată de alge sau pot fi servite ca garnitură, alături de preparate cu carne. Oricum le-ați savura, important e că sunt delicioase, cremoase în interior și plăcut caramelizate în exterior.

MAI MULTE REȚETE CU VINETE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

vinete umplute de post la cuptor reteta imam bayildi pas cu pas

Să vă fie de folos!