Uncategorized

Prăjitura Banoreo – fără coacere, rețetă rapidă și delicioasă

Prăjitura Banoreo – fără coacere, rețetă rapidă și delicioasă. Prăjitura Banoreo, rețetă fără coacere cu banane, mascarpone și frișcă naturală, lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat, cu poze pas cu pas. 

De curând, invitată fiind la niște prieteni, m-am gândit să nu mă duc cu mâna goală, să duc cu mine o prăjitură. Timp prea mult nu aveam, dar aveam, în schimb, noile sortimente de Oreo pentru deserturi, rămase de când făcusem cheesecake-ul stracciatella. Așa că m-am gândit eu să încropesc ceva la fel de rapid și delicios ca acel cheesecake, pornind de la ingredientele pe care le aveam în casă. Banane am de regulă, sunt preferatele lui Vukomir. Mai aveam și mascarpone, și smântână pentru frișcă… și m-am gândit eu să fac ceva delicios cu banane, mascarpone și Oreo. Chiar fredonam de bucurie și m-am trezit cântând Banoreo… Banoreo… lalalalala! Ce mai încoace-ncolo, voioșie în bucătărie!

prajitura banoreo fara coacere reteta laura laurentiu

Și doar o oră mai târziu, fericită nevoie mare că descoperisem așa un nume muzical pentru prăjitura mea fără coacere, am căutat pe internet și… dezolare! Prăjitura Banoreo fusese inventată deja, și nu în una, ci în mai multe variante, una dintre ele aici. Destul de descurajator să constați că nu mai e mare lucru de inventat în bucătărie, nici măcar o denumire! Totuși, studiind vreo trei variante în circulație, am constatat că niciuna nu seamănă câtuși de puțin cu a mea. Toate sunt cheesecake-uri, a mea e mai degrabă o șarlotă pe bază de banane, au cu totul alte principii ș.a.m.d. Așa că vă prezint o prăjitură Banoreo care, deși mai sunt altele cu același nume, este totuși unică în felul ei. Să vă mai spun ce succes a avut? A dispărut într-un timp chiar mai scurt decât a apărut!

blatul:

 • 200 de grame de Oreo powder
 • 80 de grame de unt topit

crema și finisare:

 • 1,3 kg banane (adică 7 banane care, în medie, au cântărit câte 180 de grame)
 • 4 ouă mari
 • 70 de grame de unt moale
 • 200 de grame de zahăr
 • zeama de la 2 lămâi mari
 • 250 de grame de mascarpone
 • 400 ml. smântână pentru frișcă
 • 2 linguri de extract de vanilie/zahăr vanilat după gust
 • 35 de grame de gelatină
 • zeama de la 1 portocală

Mod de preparare prăjitură Banoreo fără coacere

Blatul

1. Amestecăm 200 de grame de Oreo powder cu untul topit.

preparare blat biscuiti

Presăm acest amestec într-un strat uniform, într-o formă rectangulară de 21*21 cm, care corespunde ca suprafață uneia rotunde cu diametrul de 24 cm, deci puteți folosi ca alternativă această formă. Dăm forma la congelator.

tasarea blatului de biscuiti cu unt

Prepararea cremei

2. Cât timp blatul de biscuiți al prăjiturii noastre se întărește, avem timp să ne ocupăm de crema pentru a noastră prăjitură Banoreo. Pentru început, punem 30 de grame de gelatină la hidratat într-un castronel, cu 100 ml. apă rece.

Advertising

gelatina hidratata

3. Crema pentru prăjitura Banoreo are la bază un curd de banane, asemănător celui de lămâie sau portocale și care se poate păstra într-un borcan închis chiar și 2 săptămâni, la frigider. Este delicios și se poate consuma ca atare, cu biscuiți, clătite etc. Noi azi vom construi crema noastră pe baza lui. Se face din ingredientele simple din poza de mai jos.

ingrediente banana curd

Preparare banana curd

4. Ouăle, 4 banane, 70 de grame de unt moale, 200 de grame de zahăr și zeama de la 1 lămâie le dăm la blender până la obținerea unei compoziții foarte fine. Transferăm compoziția într-o crăticioară cu fundul mai gros și o punem pe foc mediu.

compozitia de curd de banane cruda data la blender

5. Amestecăm în continuu, insistând pe fundul crăticioarei, până când compoziția se înfierbântă și se îngroașă.

gatire banana curd

6. Trebuie să atingă temperatura de aproximativ 75 de grade. Dacă nu avem termometru, știm că este gata atunci când îmbracă frumos spatula.

banana curd gata gatit

7. Turnăm această cremă fiartă de banane într-un castron și o lăsăm să se răcească, amestecând din când în când, ca să nu prindă pojghiță. Când nu mai este atât de fierbinte, dar încă o simțim caldă, adăugăm gelatina hidratată și amestecăm bine până se dizolvă complet.

Advertising

adaugare gelatina in crema de banane

8. Pentru a finaliza crema pentru prăjitura Banoreo, batem spumă tare smântâna pentru frișcă împreună cu mascarpone și vanilia.

frisca batuta

9. Adăugăm peste crema fiartă cu banane, care trebuie să fie abia ușor călduță, 1/3 din brânza mascarpone cu frișcă. Amestecăm energic.

adaugare frisca cu mascarpone in crema de banane

10. Adăugăm restul de mascarpone și frișcă și încoporăm ușor, amestecând delicat, ca să obținem o compoziție omogenă și în același timp spumoasă.

crema de banane cu mascarpone si frisca

Asamblarea prăjiturii

11. Pentru a asambla această prăjitură Banoreo, turnăm 1/2 din cremă peste blatul întărit și o nivelăm  o nivelăm cu grijă cu o spatulă.

primul strat de crema in forma

12. Presărăm 100 de grame de Oreo crumble într-un strat uniform și dăm forma la congelator pentru 15 minute.

Advertising

strat de oreo crumbs in prajitura banoreo

13. În crema rămasă, adăugăm 150 de grame de Oreo crumble și omogenizăm. Scoatem forma din congelator și adăugăm crema cu bucățele crocante de Oreo deasupra primului strat. Nivelăm și dăm din nou la congelator pentru 15 minute.

al doileaq strat de crema in forma

Prăjitura Banoreo – decor și servire

14. Între timp, pregătim decorul: punem la hidratat 5 grame de gelatină în 75 ml. apă rece. Pregătim într-un castronel zeama de lămâie rămasă. Decojim bananele rămase și le tăiem în cercuri. Adăugăm bananele tăiate peste zeama de lămâie și le amestecăm ușor, ca să ajungă lămâia pe fiecare bucată.

banane cu lamaie pentru decor

15. După trecerea timpului de setare (15 minute), scoatem prăjitura din congelator. Scurgem bananele de lămâie prin sită și le distribuim pe toată suprafața prăjiturii.

bananele pentru decor aranjate in forma

16. Topim gelatina hidratată la punctul 14, pe aburi sau la microunde, și o amestecăm cu zeama de portocală. Distribuim rapid, cu lingura, deasupra bananelor, să ne asigurăm că stratul de jeleu ajunge peste tot. Dăm la frigider pentru 3 ore apoi prăjitura se poate servi. Este potrivit de dulce, răcoritoare și foarte gustoasă.

prajitura banoreo cu banane si mascarpone reteta pas cu pas prajitura banoreo reteta laura laurentiu

Poftă mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *