Uncategorized

Sorbet de cireșe fără zahăr

Sorbet de cireșe fără zahăr – rețetă simplă pas cu pas. Acest sorbet de cireșe e o variantă mai light pentru înghețata de cireșe, făcut fără grăsimi și fără zahăr, încearcă-l și tu!

Pentru mine, un sorbet e ceva mult mai răcoritor decât o înghețată, așa că pregătesc fel și fel de sorbeturi cât e vara de lungă, din toate fructele de sezon. Acum este momentul cel mai bun posibil pentru un sorbet de cireșe, fructele fiind la apogeu, când au cel mai intens gust și cea mai frumoasă culoare. Spre deosebire de înghețate, sorbeturile nu conțin lactate și implicit nici grăsimi. De obicei, conțin mai mult zahăr decât înghețatele, doar că eu vreau să vă propun azi un sorbet delicios în care nu am pus niciun fir de zahăr. A ieșit suficient de dulce și l-am consumat cu o bucurie sporită de lipsa oricărei umbre de sentiment că-mi ofer o bucurie interzisă. Fără zahăr, complet fără zahăr!

sorbet de cirese cu lichior amaretto reteta sorbet de cirese facut in casa reteta

Rețeta foarte simplă, dar cu niște detalii și ponturi de mare ajutor, o găsiți în cele ce urmează.

Ingrediente sorbet de cireșe fără zahăr

  • 700 de grame de cireșe roșii, cât mai bine coapte, cântărite fără sâmburi
  • 100 de grame de miere/sirop de agave/sirop de arțar
  • zeama de la 1 lămâie
  • opțional: 50 ml. de lichior Amaretto Disaronno sau un lichior de cireșe/vișinată
  • opțional: cireșe proaspete și fulgi de migdale ușor prăjiți, pentru servire

Mod de preparare sorbet de cireșe fără zahăr

Alegerea cireșelor

1. Cu cât mai coapte, chiar negre, sunt cireșele pe care le folosim, cu atât mai gustos și mai frumos colorat va fi al nostru sorbet de cireșe. Eu am mai făcut acest sorbet acum câteva săptămâni, când cireșele nu erau la fel de coapte. A ieșit la fel de gustos, doar culoarea a fost mai degrabă ruginie decât roșu grena. Alegem, așadar, pe cât posibil, cireșe bine coapte. Le spălăm cu apă rece, le scurgem bine, le scoatem sâmburii și le cântărim gata curățate.

ciresele fara samburi cantarite

Advertising

Prepararea compoziției

2. Acest sorbet de cireșe are la bază o compoziție cum nu se poate mai simplă. Pur și simplu vom da la un blender puternic cireșele proaspete, curățate de sâmburi și stropite cu zeama unei lămâi, ca să nu se oxideze, împreună cu îndulcitorul ales. Eu am folosit siropul de agave, pentru că are un indice glicemic mai mic și îmi place și gustul lui. La fel de bine se poate folosi mierea de albine sau siropul de arțar. Evident, compoziția se poate îndulci și cu zahăr, dacă preferați. Folosiți cam 80 de grame de zahăr pudră. Nu cred să fie nevoie de mai mult, cireșele bine coapte sunt oricum dulci. Dăm la blender până când și pielița cireșelor se mărunțește foarte fin, vom obține o culoarea mai vie. Dăm compoziția de sorbet de cireșe la frigider, să se răcească bine.

ciresele cu mierea si lamaia in blender

Înghețarea compoziției

3. Cel mai convenabil este să înghețați acest sorbet de cireșe într-un aparat casnic de înghețată. Se găsesc, deja, în comerț, zeci de modele, nu sunt costisitoare și achiziția unuia este justificată de faptul că puteți face toată vara înghețate fel de fel, cu ingrediente 100% naturale, ceea ce nu prea se poate spune despre înghețatele de cumpărat. Majoritatea aparatelor de înghețată cer ca vasul din dotare să fie înghețat minimum 12 ore, în congelator. Asigurați-vă că ați făcut asta înainte de a turna în aparat compoziția de sorbet de cireșe bine răcită.

turnarea compozitiei in aparatul de inghetata

Advertising

4. În aparatul pentru înghețată, va dura 20-30 de minute până când al nostru sorbet de cireșe va atinge consistența potrivită. Dacă urmează să-l servim imediat, nu este nevoie de alcool, pur și simplu îl putem porționa în cupe. Spre deosebire de înghețată, un sorbet nu conține nicio picătură de grăsime. Așa că, dacă dorim să-l păstrăm la congelator, alcoolul va fi un ”rău” necesar. Alcoolul nu va permite sorbetului să se transforme într-un bloc de gheață. Eu am ales să folosesc lichiorul Amaretto Disaronno, cu un gust plăcut de migdale care l-a completat plăcut pe cel de cireșe proaspete. Se pot folosi și alte tipuri de lichior, după preferință.

adaugare lichior

5. Am lăsat aparatul să mai funcționeze timp de 1 minut, pentru ca lichiorul să se omogenizeze cu sorbetul de cireșe, apoi l-am oprit. În funcție de cât de rece a fost compoziția pentru sorbet de cireșe în momentul adăugării în aparatul de înghețată, produsul finit are o textură mai mult sau mai puțin fermă. Al meu a ieșit numai bun de servit. Ceea ce a rămas după ce am savurat două porții a ajuns într-o caserolă cu capac, în congelator.

sorbetto de cirese gata inghetat

În cazul în care nu aveți aparat de înghețată

5. Turnați compoziția de sorbet de cireșe bine răcită  într-o caserolă cu capac și dați-o la congelator. Amestecați energic cu o furculiță, la fiecare 30 de minute. Amestecarea constantă va limita formarea acelor mari de gheață. Când sorbetul vi se pare suficient de ferm, adăugați (sau nu) lichiorul și amestecați bine. Se păstrează la congelator până în momentul servirii, dar, cu riscul de a mă repeta, vă spun că fără lichior adăugat se va transforma într-un bloc de gheață. Chiar și așa, puteți să-i redați o textură plăcută. Înainte de servire, spargeți conținutul caserolei în bucăți și dați totul la un bleder de putere mare. Va redeveni fin și omogen.

Advertising

sorbet de cirese pastrare la congelator

Sorbet de cireșe – servirea

Am servit sorbetul în cupe bine răcite în prealabil, porționat cu ajutorul unei linguri speciale pentru înghețată, presărat cu fulgi de migdale ușor prăjiți și cu cireșe proaspete. A fost foarte gustos și răcoritor.

sorbet de cirese reteta laura laurentiu

Să vă fie de folos! Mai multe rețete de înghețată găsiți cu un click pe poza de mai jos.

inghetata de pepene galben reteta pas cu pas inghetata de pepene cum se face