Uncategorized

Lichior de coacăze negre făcut în casă, rețetă simplă și naturală

Lichior de coacăze negre făcut în casă, rețetă simplă și naturală. Coacăzată de casă, lichior natural onctuos și fin. Cum se face lichior de coacăze negre și cât durează prepararea lui? 

Acum exact zece ani, recoltam pentru prima dată fructele unei tufe de coacăze negre. Sădisem, culmea, un zmeur, conform informațiilor de pe ambalaj. Doar că socoteala de la magazinul de bricolaj nu-i totuna cu cea de acasă, așa că… asta a ieșit. Am făcut atunci pentru prima dată rețeta de gem de coacăze negre.  Între timp, gemul de devenit preferatul nostru iar tufa am înmulțit-o prin butași, așa că în prezent ne putem lăuda cu o recoltă mult mai mare, materie primă suficientă nu doar pentru gemul favorit cât și pentru un lichior de coacăze negre făcut în casă delicios.

tufa de coacaz negru

Nu-mi prea place cum sună coacăzată, deși știu că unii așa s-au obișnuit să-i spună acestui lichior de coacăze negre. Indiferent cum îi spunem, însă, important este că are un gust irezistibil. Pe deasupra, coacăzele negre sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanți, flavonoide, acizii grași Omega-3 și altele. Acest lichior conține toate principiile nutritive ale fructelor, care nu sunt modificate semnificativ de macerarea în zahăr și alcool. Întreg procesul se produce, de altfel, la rece. Curioși cum se face? Descoperiți totul în cele ce urmează.

lichior de coacaze negre facut in casa reteta

Ingrediente lichior de coacăze negre făcut în casă

  • 1,5 kilogram de coacăze negre (cântărite gata curățate)
  • 650 de mililitri de vodka, având tăria alcoolică 40°
  • 750 de grame de zahăr

Mod de preparare lichior de coacăze negre

Pregătirea coacăzelor negre

1. Coacăzele negre sunt fructe destul de mici, bobițe înșirate pe tulpini fragede colorate în verde deschis. Pentru rețeta de lichior de coacăze negre – și, de fapt, cam pentru orice rețetă – acestea trebuie desprinse de pe codiță. Odată ce am obținut bobițele negre, fără partea verde, le spălăm bine în câteva ape reci. Ideal e să le spălăm în baie de apă, în care le scuturăm delicat, pentru că sunt fragile. Schimbăm apa până când scăpăm de uscături, praf etc, apoi le punem la scurs într-o sită.

Advertising

Macerarea

2. Am ales un borcan încăpător – al meu are 4 litri – și în el am pus  am pus coacăzele negre în 3-4 straturi, alternativ cu zahărul. Am acoperit borcanul cu capacul și l-am pus la păstrare în cămară, într-un loc răcoros și ferit de lumina directă a soarelui. De ce? Pentru că nu îmi doresc ca, sub acțiunea directă a soarelui, conținutul borcanului să fermenteze și să se oxideze. Pentru un lichior de coacăze fin, e nevoie de răbdare. Am lăsat timpul să acționeze, eu doar am amestecat ușor, odată pe zi.

coacazele la macerat

3. După o săptămână, în care am amestecat cu delicatețe zilnic, zahărul din borcan este complet dizolvat. Coacăzele negre au lăsat sirop din belșug. Este momentul în care adaug alcoolul în acest lichior de coacăze.

adaugarea alcoolului

Advertising

Adăugarea alcoolului – când, cât și de care?

4. Practic, în momentul în care zahărul este complet dizolvat în apa eliminată de coacăzele negre, împreună cu care au format un sirop onctuos, se poate adăuga alcoolul. Îl turnăm direct în borcan, peste coacăzele rămase și siropul lor. Amestecăm bine și așezăm borcanul, bine închis, în același loc răcoros și întunecat.

Cât alcool folosim pentru rețeta de lichior de coacăze negre?

5. E destul de simplu: ca să fie un veritabil lichior, o băutură îndulcită cu zahăr cu fructe sau mirodenii trebuie să aibă tăria alcoolică de minimum 23°. Fiind cel mai frecvent servită la desert, nici nu prea e de dorit să aibă mai mult de 25°. Acceptat este maximum 30°. Acest lichior de coacăze negre nu este diferit, conținutul final de alcool trebuie să fie între 23-30°. În funcție de tipul de alcool pe care-l adăugați, socotiți ca volumul de alcool pur să nu fie mai mare de limita maximă recomandată.

lichior de casa din coacaze negre coacazata reteta

Ce fel de alcool folosim?

6. Asta depinde mult de ce anume ne dorim și de bugetul alocat. Acest lichior de coacăze negre este o băutură fină, care merită ingrediente de cea mai bună calitate.

  • Alcoolul pur, cel de 80°C, este, categoric, cea mai ieftină variantă, dar în același timp cea mai proastă. Este obținut industrial, din cine știe ce ingrediente, eu sigur nu îl voi turna peste coacăzele crescute 100% natural, în grădina mea de acasă.
  • Țuica de fructe, dintr-o sursă de încredere, sigur este o variantă mai calitativă decât alcoolul pur. Problema este că va denatura gustul băuturii. Eu îmi doresc un lichior de coacăze negre în care să simt gustul coacăzelor, nu să rămân cu un iz de țuică de prune.
  • Vodka, de cea mai bună calitate, este, din punctul meu de vedere, cea mai potrivită alegere. Mai ales pentru că nu are un gust propriu pronunțat, ceea ce o face eligibilă pentru multe alte amestecuri de băuturi, cocktailuri etc. Așa că, pentru băuturile pe care le pregătesc în casă, fie că e vișinată, lichior de coacăze negre sau de alte fructe, eu folosesc vodka cea mai scumpă și mai fină pe care o găsesc în comerț. Nu pregătesc cantități mari din aceste lichioruri de casă, că nu are cine le consume, dar le fac să fie bune.

Maturarea, filtrarea și îmbutelierea

7. După adăugarea alcoolului – în cazul meu, 650 ml. de vodka de 40° – am lăsat borcanul cu lichior de coacăze negre timp de 2 luni, la maturat. După acest timp, am strecurat lichidul prin sită, colectându-l într-un vas încăpător. Am presat ușor deasupra coacăzelor negre, cu partea bombată a unui polonic, storcându-le de suc. Atenție, pot sări picături de lichid care pătează puternic! Lichidul conținut de coacăze este mai dens și mai intens colorat, contribuind la obținerea unui lichior mai onctuos. Deasemenea, în funcție de cât de mult lichid se extrage din coacăze, cantitatea de lichior obținut este mai mare sau mai mică. După prima filtrare, am mai strecurat încă o dată lichiorul, de data asta printr-un tifon în strat dublu.

Advertising

filtrarea lichiorului

8. După asta, am îmbuteliat lichiorul în sticle cu dop care închide etanș. L-am pus la păstrare în cămară, în același loc ferit de lumina directă a soarelui în care a stat și borcanul la macerat. Câte un păhărel din acest lichior de coacăze cu gust intens de fructe ne va aminti, la iarnă, de zilele însorite ale lui iulie. În același, timp, lichiorul de coacăze poate fi folosit ca ingredient pentru diferite deserturi sau alte băuturi.

lichior de coacaze negre facut in casa reteta coacazata reteta

Să vă fie de folos! O altă băutură de casă pe care o puteți face în acest sezon este vinul de mure, rețeta aici!