Uncategorized

Victoria Sponge Cake

victoria_sponge_cake

Sunt cea mai mare fana a ciocolatei. Sau cel putin una dintre cele mai mari. Drept urmare, atunci cand aleg o reteta de desert pe care sa o pregatesc, de obicei e un must sa aiba si cacao. Un fixism nu tocmai OK pentru un food blogger, dar pare ca fac progrese si ca reusesc sa trec peste el.

Recent, m-am oprit cu degetul in carte pe una dintre retetele lui Lorraine Pascale. Si nu, nu avea cacao, pentru ca e vorba chiar de acest Victoria Sponge Cake ce m-a facut foarte curioasa. Asa ca am luat langa mine toate ingredientele, mixerul, cantarul, o spatula, am pus de la mine (in plus) niste lichior irlandez si am inlocuit iaurtul cu smantana ca numai de-aia aveam in casa si putin timp mai tarziu (vreo 40 de minute or something) a iesit superbitatea din imagine. Si va spun ca de foarte, foarte mult timp nu am mai mancat un desert care sa-mi placa atat de mult. Nu stiu daca a fost textura blatului, gustul delicios al gemului de capsune, aroma de lichior sau toate adunate, dar am mancat felia mea de tort ca niciodata pana acum.

Am ales sa folosesc Green Sugar in loc de zahar, asa ca am redus mult aportul de calorii si-am papat si o a doua jumatate de felie. 😀 (shhhht!)

Va spun. Prajitura asta e raiul!

Ingrediente:

Blat:

ulei
125g Green Sugar Cooking
100g unt nesarat, moale
100g smantana cu 12% grasime sau iaurt grecesc
2 oua batute putin
4 albusuri
250g faina
2 lingurite praf de copt
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita extract de vanilie
Green Sugar pudra, pentru decorare

Sirop:
4 linguri Green Sugar Cooking
2 linguri zeama de lamaie
40 ml lichior irlandez

Umplutura:

200 ml smantana pentru frisca
40g Green Sugar Cooking, pentru frisca
250g mascarpone
2 picaturi extract de vanilie
6-7 linguri gem de capsuni (pregatit din vara, cu Green Sugar Gelifiant)
500g capsuni

reteta_tort_victoria

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 150 de grade, cu ventilatie sau 170 fara ventilatie (gaz 3). Pregateste doua forme de 26 cm (sau 20 cm, iar blatul va iesi mai inalt). Unge-le cu ulei si apoi asaza pe fundul acestora, si pe pereti, hartie de copt.

Amesteca 125g Green Sugar Cooking cu untul moale si smantana si mixeaza la viteza medie. Adauga ouale intregi si jumatate din faina cernuta prin sita si mixeaza din noua pana faina este incorporata. Amesteca restul de faina cu bicarbonatul si praful de copt si cerne-le impreuna. Adauga aceste ingrediente uscate si mixeaza din nou pana la omogenizarea lor.

Bate albusurile spuma, apoi incorporeaza-le incet, cu o spatula, in compozitie. Adauga extractul de vanilie si amesteca din nou, usor. Imparte compozitia obtinuta in cele doua forme de tort si da-le la cuptor aproximativ 20-25 de minute.

Cu 5 minute inainte de a fi blaturile gata, prepara siropul. Pune 4 linguri de Green Sugar Cooking intr-o craticioara, pe foc, impreuna cu 2 linguri de zeama de lamaie. Lasa indulcitorul sa se topeasca incet si amesteca din cand in cand. Dupa ce ajunge la punctul de fierbere, lasa-l sa fiarba 20-30 de secunde, pana capata consistenta dorita.

Scoate blaturile din cuptor.  Inteapa din loc in loc, cu o scobitoare, blatul pe jos. Toarna siropul peste el. Dupa ce siropul a fost absorbit, toarna si lichiorul irlandez peste acelasi blat. Apoi, lasa blaturile deoparte, pana se racesc complet.

Bate smantana cu Green Sugar Cooking (toarna-l treptat) la viteza medie, pana cand obtii frisca. Amesteca frisca cu mascarpone si extractul de vanilie.

Feliaza 300g de capsune si pastreaza cateva intregi pentru decor. Scoate blaturile din forme.

Asaza primul blat, unge-l cu gemul de capsune. Toarna deasupra umplutura de frisca si mascarpone si intinde-o cat poti tu de uniform 🙂 . Adauga feliile de capsune, aranjandu-le cu varfurile spre margine. Pune cel de-al doilea blat deasupra, asaza cateva capsune una peste cealalata si pudreaza totul cu Green Sugar Pudra.

Taie desertul in felii si, daca reusesti, mananca una singura. 😀 Pastreaza-le si celorlalti!

Love,

S.