Uncategorized

Pulpe de rață cu portocale la multicooker sau cuptor

Pulpe de rață cu portocale, rețetă simplă și gustoasă gătită la multicooker, foarte practic și comod, cu descrierea detaliată a operațiilor necesare pentru varianta de gătire la cuptor. Rețeta de pulpe de rață cu sos de portocale prezentată pas cu pas, cu timpi de preparare și calorii.

Împărtășesc azi cu voi una dintre rețetele pe care le pregătesc adesea, în familia mea, mai ales când ne adunăm cu ocazia vreunei aniversări sau altă sărbătoare a casei. Este vorba despre niște pulpe de rață cu portocale, un fel de mâncare foarte gustos, pe care-l laudă toți mesenii în cor, oridecâte ori l-am servit. E o rețetă care solicită mai puțin timp decât e necesar să faci un confit de rață, gustul este excepțional, motive destule să devină rețeta mea preferată de pulpe de rață!

Am făcut rețeta asta la ziua mea, de Crăciun, la un prânz la care am primit oaspeți etc. De fiecare dată, am gătit-o la cuptor. Până ieri, când mi-a venit ideea unui ospăț în doi. Asta probabil pentru că, la fel ca tuturor, ocaziile festive ne-au lipsit în ultimul an. Și dacă tot am fost doar doi, mi-am spus c-ar fi mai responsabil față de planetă (și de propria pungă) să nu încălzesc ditamai cuptorul pentru două pulpe de rață. Așa că a fost prima dată când am gătit aceste pulpe de rață cu portocale la multicooker. Rezultatul a fost absolut încântător, pulpele au ieșit fragede și gustoase în mai puțin de jumătate din timpul necesare pentru a le găti la cuptor!

pulpe de rata cu portocale la cuptor sau la multicooker

Ultima rețetă publicată

În cele ce urmează, veți găsi lista de ingrediente și modul de preparare al ambelor variante, la cuptor sau la multicooker.

Ingrediente pulpe de rață cu portocale la multicooker sau cuptor

  • 2 pulpe de rață a câte 250 de grame/bucată
  • 2 portocale de mărime medie, cu coaja netratată (~ grame/bucată)
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare grunjoasă și piper negru proaspăt râșnit
  • opțional, 1 rămurică de rozmarin sau cimbru, ce preferați/aveți la dispoziție
  • opțional, 1 linguriță de miere sau sirop de agave
  • garnitura preferată pentru servire

Pulpe de rață cu portocale la multicooker sau cuptor – modul de preparare

În cele ce urmează am explicat această rețetă în ambele sale variante de gătire, atât la multicooker cât și la cuptor. Operațiile preliminare sunt comune ambelor variante.

Pregătirea pulpelor

1. Am ales două pulpe de rață frumoase și le-am șters cu atenție cu un șervet de hârtie de bucătărie. Cu o torțăde bucătărie, am pârlit urmele de penaj de pe pielea pulpelor. În lipsa unui astfel de instrument, operația asta se poate face și trecând rapid pulpele prin flacăra aragazului. În final, am frecat bine pielea pulpelor cu șervete curate de hârtie.

pregatire pulpe de rata

2. Cu totul opțional, articulația piciorului de rață se poate elimina. Eu am făcut-o, așa cum puteți vedea în poza de mai jos.

pulpe de rata cu articulatia decupata

Advertising

3. Pielea care atârnă intestetic în jurul pulpelor cât și grăsimea în exces am decupat-o și am colectat-o separat. Am condimentat bine, apoi, cele două pulpe de rață cu sare grunjoasă și piper negru măcinat și le-am lăsat deoparte până m-am ocupat de restul ingredientelor necesare.

decuparea pielii in exces
Din pielea și grăsimea de rață rezultată de la fasonarea pulpelor se pot pregăti cele mai bune jumări de rață.

jumari de rata preparare

Pregătirea portocalelor

4. În timpul în care cele două pulpe de rață au revenit la temperatura mediului ambiant și în același timp s-au pătruns cu sare și piper, m-am ocupat de portocale. În primul rând, le-am spălat bine, cu apă caldă și un burete curat, apoi le-am zvântat cu un șervet curat. Cu un peeler, am decojit 4 bucăți din coaja de culoare portocalie de la suprafața unei portocale. Bucățile de coajă nu trebuie să fie mai mare decât o monedă de 50 de bani, aroma este puternică și nu e nevoie de mai mult. În niciun caz, nu avem nevoie de partea albă a cojii, care e foarte amară! Am păstrat deoparte coaja de portocală și am tăiat portocalele în jumătăți. Le-am stors sucul, folosind storcătorul de citrice C160SS de la Heinner.

stoarcere portocale

5. Evident, portocalele se pot stoarce de suc și manual! Cu acest storcător, însă, treaba merge eficient și rapid, nu se pierde nicio picătură de suc iar operarea este foarte ușoară. Oricât am fost de tentată să fac să dispară sucul proaspăt de portocale, mi-am amintit că am două pulpe de rață care abia așteaptă să se scalde în acesta, așa că l-am colectat pe tot într-un pahar.

suc de portocale cu storcatorul de citrice heinner

Varianta A – gătirea la multicooker

6. După cum v-am spus deja în introducere, a fost prima dată când am gătit aceste pulpe de rață cu portocale folosind multicookerul Alacarte HMCK-5BK de la Heinner și am fost uluită cât de practic, comod și rapid s-a desfășurat totul. Pur și simplu, am pus pulpele de rață condimentate cu sare și piper, coaja de portocală, sucul, cățeii de usturoi curățați (dar întregi) și rozmarinul rupt în bucățele în vasul detașabil al aparatului.

pulpe de rata in vasul detasabil multicooker alacarte

Advertising

7. Am pus vasul detașabil la locul lui și am selectat din meniu funcția ”meat”, setând durata de preparare de 50 de minute.

inserarea vasului detasabil cu preparatul de gatit in multicooker heinner

8. În timpul gătirii nu se crează presiune, așa că am putut deschide fără probleme capacul după 25 de minute. Am adăugat atunci 100 de ml. de apă fierbinte și am întors pulpele pe partea opusă, continuând gătirea până ce timpul alocat preparării s-a scurs.

multicooker heinner in timpul operarii

9. La finalul celor 50 de minute, am scos din multicookerul Alacarte cele două pulpe perfect gătite, rumene și lucioase. Le-am lăsat 10 minute să se odihnească, înainte de servire. Tot lichidul din vas l-am trecut prin sită, am adăugat 1 linguriță de sirop de agave (sau miere) și l-am potrivit de sare și piper. Am obținut un sos superb aromat cu portocale, lipicios și delicios!

pulpe de rata gatite in multicooker heinner

Varianta B – gătirea la cuptor

După cum v-am spus deja, am gătit de multe ori această rețetă de pulpe de rață cu portocale, dar la cuptor. Pentru această variantă de gătire, se repetă pașii 1 și 2 identic cum am explicat. În privința aromelor, puteți proceda exact cum am arătat anterior sau puteți pregăti un amestec de condimente. Pentru asta, amestecați 1 lingură bună de sare grunjoasă, 1 linguriță de piper proaspăt măcinat, 1 linguriță de usturoi pisat și 1 lingură de coajă rasă de portocală. Amestecul este suficient pentru asezonarea a 12 pulpe de rață.

amestec condimente pentru pulpe de rata

Advertising

Frecați bine pulpele de rață cu amestecul de condimente și aranjați-le în tava cuptorului. Presărați cimbru sau rozmarin tocat. Lăsați-le măcar 1 oră să-și tragă aromele. Între timp, porniți cuptorul și setați-l la 150°C.

pregatirea de cuptor

Adăugați sucul a 3-4 portocale. Sigilați tava cu pulpe de rață cu un capac care închide etanș sau folie de aluminiu. Gătiți timp de 2 ore la 150°C, cu tava așezată într-o poziție medie. În final, carnea va fi perfect pătrunsă. Pulpele, însă, nu vor fi rumene. Pentru asta, activăm funcția grill și ridicăm temperatura cuptorului la 210°C. Supraveghem cu atenție pulpele, să nu se ardă. Imediat ce se rumenesc, scoatem tava din cuptor și aranjăm pulpele pe un platou. Sosul din tavă îl trecem prin sită. Dacă mai este nevoie, îl mai reducem puțin, fierbându-l într-o crăticioară. Apoi ajustăm gustul sosului cu sare, piper și miere, exact ca în cazul gătirii la multicooker. Identic ca în cazul variantei de gătire la multicooker, înainte de servire, aceste pulpe de rață cu portocale au nevoie de un răgaz de 10 minute.

pulpe de rata gatite la cuptor

Servirea

Aceste pulpe de rață cu portocale, indiferent că le gătiți la multicooker sau la cuptor, sunt delicioase, lipicioase și constituie un fel de mâncare festiv. Cu siguranță, e preparatul cu care mergeți la sigur atunci când primiți musafiri. Eu obișnuiesc să le servesc cu sosul de portocale rezultat în urma preparării și cu un piure de cartofi sau de păstârnac. Întodeauna adaug în farfurie încă o garnitură care să aducă și-un pic de textură, cum ar fi morcovii glasați. Mai multe sugestii de garnituri găsești aici (click pe link). Servesc preparatul cald, alături de garniturile alese și de sos. De fiecare dată toți mesenii sunt fericiți.

pulpe de rata cu portocale reteta pulpe de rata la cuptor reteta laura laurentiu

Mai jos găsești și rețeta de piept de rață cu portocale, foarte delicioasă și rapidă – click pe poză.

piept de rata cu portocale reteta cu poze mod de preparare reteta piept de rata cu portocale

Să vă fie de folos!